Інформаційна система моніторингу якості комунікаційних послуг операторів мобільного зв'язку - Дуда, Руслан Олегович; Duda, Ruslan Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Інформаційна система моніторингу якості комунікаційних послуг операторів мобільного зв'язку є інноваційним рішенням програмного забезпечення, яке розроблено з метою контролю та вимірювання якості послуг, що надаються операторами мобільного зв'язку і дозволяє операторам мобільного зв'язку контролювати якість своїх послуг та відповідати вимогам споживачів. Система забезпечує постійний моніторинг технічних показників мережі та аналіз параметрів якості дзвінків, таких як рівень сигналу, швидкість передачі даних, якість голосового зв'язку, а також інші характеристики послуг. Результати моніторингу відображаються у зручному для споживачів вигляді на веб-сайті оператора, що дозволяє користувачам зробити інформований вибір щодо оператора мобільного зв'язку. Більш того, система дозволяє операторам мобільного зв'язку проводити ретельний аналіз якості послуг та виявляти проблеми з якістю зв'язку, забезпечуючи зручний і швидкий доступ до даних про мережу та її роботу, вчасно виявляти та усувати проблеми з мережею, що забезпечує підвищення задоволеності користувачів та конкурентоспроможності компанії. Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розроблення ефективної інформаційної системи моніторингу якості комунікаційних послуг, яка дозволить операторам мобільного зв'язку відстежувати та покращувати якість наданих послуг. Основними задачами у цій роботі є: • вивчення існуючих підходів та методів оцінки якості комунікаційних послуг з точки зору користувачів; • аналіз вимог користувачів до якості комунікаційних послуг, враховуючи аспекти, такі як швидкість передачі даних, якість голосового зв'язку, затримки та стабільність з'єднання; • розробка критеріїв оцінки якості комунікаційних послуг з урахуванням потреб та вимог користувачів, проектування інформаційної системи, яка дозволяє користувачам відстежувати та порівнювати послуги різних операторів мобільного зв'язку на основі розроблених критеріїв оцінки; • розробка рекомендацій щодо вибору найбільш відповідних комунікаційних послуг для користувачів на основі результатів моніторингу якості послуг. Об’єкт дослідження - інформаційна система моніторингу якості комунікаційних послуг, що дозволяє операторам мобільного зв'язку відстежувати їх вплив на задоволеність користувачів та покращувати надані послуги, а користувачам - оцінювати та порівнювати послуги різних операторів мобільного зв'язку. Предмет дослідження - методи оцінки та моніторингу якості комунікаційних послуг операторів мобільного зв'язку з орієнтацією на користувачів та способи її вимірювання та оцінки з точки зору користувачів. Результатом даної роботи є сконструйований мобільний додаток, що дозволяє здійснювати моніторинг та аналіз якості мобільного зв'язку (доступно для операторів і користувачів). Усі дані зберігаються на віддаленому сервері.

The information system for monitoring the quality of communication services provided by mobile operators is an innovative software solution designed to monitor and measure the quality of services provided by mobile operators and allows mobile operators to control the quality of their services and meet customer requirements. The system provides continuous monitoring of network technical indicators and analysis of call quality parameters, such as signal strength, data transfer speed, voice quality, and other service characteristics. The monitoring results are displayed in a consumer-friendly manner on the operator's website, allowing users to make an informed choice of a mobile operator. Moreover, the system allows mobile operators to conduct a thorough analysis of service quality and identify problems with communication quality, providing convenient and quick access to data on the network and its operation, and timely detect and eliminate network problems, which increases customer satisfaction and the company's competitiveness. The purpose and objectives of the study. The aim of the study is to develop an effective information system for monitoring the quality of communication services that will allow mobile operators to track and improve the quality of services provided. The main objectives of this work are: • studying existing approaches and methods for assessing the quality of communication services from the users' point of view; • analyze user requirements for the quality of communication services, including aspects such as data transfer speed, voice quality, latency, and connection stability; • development of criteria for assessing the quality of communication services, taking into account the needs and requirements of users, designing an information system that allows users to track and compare services of different mobile operators based on the developed assessment criteria; • development of recommendations for selecting the most appropriate communication services for users based on the results of service quality monitoring. The object of the study is an information system for monitoring the quality of communication services that allows mobile operators to track their impact on user satisfaction and improve the services provided, and users to evaluate and compare the services of different mobile operators. The subject of the study is methods for assessing and monitoring the quality of communication services of mobile operators with a user focus and ways to measure and evaluate it from the users' point of view. The result of this work is a mobile application that allows monitoring and analyzing the quality of mobile communications (available to operators and users). All data is stored on a remote server.
Information system for monitoring the quality of communication services of mobile operators
Keywords: 6.126.00.01; – мобільний зв’язок; комунікаційні послуги; моніторинг даних Перелік використаних джерел: 1. Quality of Monitoring for Cellular Networks [Електронний ресурс] – режим доступу: Quality of Monitoring for Cellular Networks (researchgate.net) 2. Detect network and service instabilities instantly [Електронний ресурс] – режим доступу: Mobile network monitoring | Rohde & Schwarz (rohde-schwarz.com); - mobile communication; communication services; data monitoring