Проєкт технології виробництва 2- фенілетилбензойної кислоти - Русс, Ангеліна Олександрівна; Russ, Anhelina Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Русс А.; Губицька І.І. (керівник). «Проєкт технології виробництва 2- фенілетилбензойної кислоти». Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка». Львів, 2024. Дана магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню методів синтезу, біологічної активності та проєктуванню технології виробництва 2- фенілетилбензойної кислоти - проміжної сполуки синтезу амітриптиліну -7 препарату для лікування тривоги, моторної депресії, панічного розладу та емоційного стресу, що використовуються у клінічній практиці як антидепресивний препарат з сильним седативним ефектом [1]. Механізм його дії полягає в інгібуванні зворотного захоплення серотоніну та норадреналіну. Відомі кілька способів отримання 2-фенілетилбензойної кислоти використовуючи різні техніки [2,3]. Для проведення дипломної роботи було обрано синтез 2-фенілетилбензойної кислоти на основі бензальфталіду та йодидної кислоти за присутності червоного фосфору, що дало можливість отримати цільовий продукт з високим виходом. Мета дослідження - розробка зручного та ефективного препаративного методу синтезу 2-фенілетилбензойної кислоти та способу впровадження синтезованого препарату у виробництво. Розробити проєкт технології виробництва 2-фенілетилбензойної кислоти, який включає організацію виробництва, характеристику сировини, виконання необхідних матеріально-технологічних розрахунків, підбір обладнання, розробку технологічної схеми та будівельної частини виробництва, виконання економічних розрахунків. Об’єкти дослідження: 2-фенілетилбензойна кислота, бензальфталід, йодидна кислота. Область досліджень: фармація, промислова фармація. Результати досліджень: Здійснено літературний огляд щодо використання у хімічному синтезі, фармакологічних властивостей 2-фенілетилбензойної кислоти, методів ідентифікації одержаної сполуки, а саме тонкошарова та колонкова хроматографії, мас-спектрометрія, протонна ядерно-магнітна резонансна спектроскопія. Охарактеризовано ринок антидепресантів для оцінення потреби виробництва 2-фенілетилбензойної кислоти та препаратів на її основі. Досліджено різні методи способів отримання 2-фенілетилбензойної кислоти з використанням різноманітних каталізаторів та за різних умов проведення синтезу. Запропонований синтез 2-фенілетилбензойної кислоти дозволив отримати продукт з виходом 99% безпосередньо на стадії синтезу та з загальним виходом процесу виробнництва 90,97%. Запропоновано, обгрунтовано та спроєктовано8 виробництво препарату, яке складається з восьми основних технологічних стадій. Здійснено матеріальний розрахунок на 1000 кг готового продукту. Запропоновано апаратурно-технологічну схему його одержання, розроблено будівельне компонування. Здійснено економічні розрахунки та встановлено доцільність даного наукового дослідження.

Russ A.; Gubitskaya I.I. (supervisor). “Project of technology of production of 2- phenylethylbenzoic acid”. Master's thesis - Lviv Polytechnic National University. Lviv, 2024. This master's thesis is devoted to the study of methods of synthesis, biological activity and design of production technology for 2-phenylethylbenzoic acid, an intermediate in the synthesis of amitriptyline, a drug for the treatment of anxiety, motor depression, panic disorder and emotional stress, used in clinical practice as an antidepressant drug with a strong sedative effect [1]. Its mechanism of action is to inhibit the reuptake of serotonin and norepinephrine. Several methods are known for the production of 2-phenylethylbenzoic acid using various techniques [2, 3]. For this thesis, we chose the synthesis of 2-phenylethylbenzoic acid based on benzalphthalide and iodide acid in the presence of red phosphorus, which made it possible to obtain the target product with a high yield. The aim of the study is to develop a convenient and efficient preparative method for the synthesis of 2-phenylethylbenzoic acid and a method for introducing the synthesized product into production. A project for the production of 2- phenylethylbenzoic acid has been developed, which includes the organization of production, characterization of raw materials, the necessary material and technological calculations, selection of equipment, development of a technological scheme and construction part of production, and economic calculations. Objects of research: 2-phenylethylbenzoic acid, benzalphthalide, iodide acid. Research area: pharmacy, industrial pharmacy. Research results: The literature review on the use in chemical synthesis, pharmacological properties of 2-phenylethylbenzoic acid, methods of identification of the obtained compound, namely thin-layer and column chromatography, mass spectrometry, proton nuclear magnetic resonance spectroscopy was carried out. The market for antidepressants was characterized to assess the need for the production of 2- phenylethylbenzoic acid and drugs based on it.6 Various methods for the production of 2-phenylethylbenzoic acid using various catalysts and under different synthesis conditions have been investigated. The proposed synthesis of 2-phenylethylbenzoic acid allowed to obtain a product with a yield of 99% directly at the synthesis stage and with a total yield of 90.97%. The production of the drug consisting of eight main technological stages was proposed, substantiated and designed. The production of the drug, which consists of eight main technological stages, is proposed, substantiated and designed. The material calculation for 1000 kg of the finished product is carried out. The basic technological scheme of its production is proposed, and the construction layout is developed. Economic calculations were made and the feasibility of this scientific research was established.
Project of 2-phenylethylbenzoic acid production technology
Keywords: 8.226.00.01