Зображальні матеріали в інтернет-медіа: особливості та види - Маркова, Марія Валеріївна; Markova, Mariia Valeriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Візуальні матеріали – це зображення, ілюстрації, інфографіки, фотографії, відео та інші форми невербального контенту, які використовуються для передачі інформації, підкріплення аргументів або покращення розуміння в медійному контексті. Ці матеріали слугують інструментами візуальної комунікації, доповнюючи текстовий контент і часто дозволяючи ефективніше інтерпретувати складні дані. Об’єкт дослідження: візуальні матеріали у медіа. Предметом дослідження є: класифікації візуальних матеріалів, їхній вплив на громадську думку на прикладі інтернет-медіа «ТСН» та «Українська правда». Мета роботи є: проведення дослідження, за допомогою якого виявити два ключових українських інтернет-медіа, та за ними проаналізувати класифікації розглянутих зображень у теоретичній частині. Чи дотримуються вибрані зображальні матеріали в цих медіа стандартів журналістики, в яких темах зазвичай трапляються різні види зображень, і як візуальні матеріали гіпотетично можуть вплинути на формування думки читача. Завдання роботи: систематизувати думки науковців щодо ролі зображень у новинах; аналізувати думки експертів у галузі соціології щодо впливу зображень на суспільну думку: дослідити як візуальний контент впливає на сприйняття новин; провести опитування на тему: «Вплив різних зображень у інтернет-медіа на громадську думку»; дослідити зображальні матеріали у вибраних медіа за класифікаціями; описати як медіа за допомогою зображень можуть впливати на думку реципієнтів. Зображення в онлайн-медіа виконують не лише ілюстративну функцію, а й виступають потужним інструментом впливу на сприйняття інформації аудиторією. Класифікація візуального контенту дозволила проаналізувати його використання у новинах двох провідних медіа, визначених за результатами опитування. Виявлено, що тип зображення безпосередньо впливає на емоційне сприйняття та довіру до інформації. Соціологічне опитування засвідчило наявність скепсису серед споживачів щодо достовірності візуального контенту в українських медіа. Попри те, що кількість потенційно маніпулятивних фото є незначною, саме їх наявність може зумовлювати загальну недовіру до інших матеріалів. Водночас така критичність свідчить про зростання рівня медіаграмотності серед населення. Дослідження підкреслює необхідність відповідального використання зображень у журналістських матеріалах, особливо в умовах війни, коли довіра до медіа має вирішальне значення.

Visuals are images, illustrations, infographics, photographs, videos and other forms of non-verbal content used to convey information, support arguments or enhance understanding in a media context. These materials serve as visual communication tools, complementing textual content and often allowing for a more effective interpretation of complex data. Object of study: visual materials in the media. Subject of study: classification of visual materials, their impact on public opinion on the example of the online media «TSN» and «Ukrainska Pravda». The aim of the study: to conduct research to identify two key Ukrainian online media and analyze the classifications of the images in question in the theoretical part. To determine whether the selected images in these media comply with the standards of journalism, in which topics different types of images are usually found, and how visual materials can hypothetically influence the formation of the reader's opinion. The tasks of the study: systematize the opinions of scholars on the role of images in the news; analyze the opinions of experts in the field of sociology on the impact of images on public opinion: to investigate how visual content affects the perception of news; conduct a survey on the topic: «The impact of various images in online media on public opinion»; study visual materials in selected media by classification; describe how the media can influence the opinion of recipients through images. Images in online media perform not only an illustrative function, but also act as a powerful tool to influence the audience's perception of information. The classification of visual content made it possible to analyze its use in the news of the two leading media identified in the survey. It was found that the type of image directly affects emotional perception and trust in information. The sociological survey showed that there is skepticism among consumers about the reliability of visual content in the Ukrainian media. Despite the fact that the number of potentially manipulative photos is small, their presence can lead to a general distrust of other materials. At the same time, this criticality indicates a growing level of media literacy among the population. The study highlights the need for responsible use of images in journalistic materials, especially in times of war, when trust in the media is crucial.
Visual materials in Internet media: features and types
Keywords: 6.061.00.00; класифікація зображень; інтернет-медіа; «ТСН»; «Українська правда»; громадська думка; фото. Перелік використаних джерел: 1. Городяненко В. Г. (2003). Соціологія. Підручник. Київ. Видавничий центр «Академія». 3.5. Соціологія громадської думки. 2. Доброчесність та етика. Модуль 10. Доброчесність та етика засобів масової інформації. Навчальний модуль. С. 4-9. URL : https://www.unodc.org/documents/e4j/IntegrityEthics/E4J_Integrity_and_Ethics_ Module_10_final_UKR.pdf 3. Ліппман В. (1922). Громадська думка. Нью-Йорк: Harcourt; Brace and Company. 4. Потятиник Б. В. (2010). Інтернет-журналістика : навч. посіб. Львів: ПАІС. С. 244. 5. Родигін К.; Єрмакова І. (2020). Різновиди маніпуляцій фотоконтентом медіа у контексті інформаційно-смислової війни. Вісник Львівського університету. Серія Журналістика. Випуск 47. С. 200–214; classification of images; online media; TSN; Ukrayinska Pravda; public opinion; photo