Удосконалення методу і технічних засобів для бездемонтажного метрологічного перевіряння побутових лічильників газу - Лютенко, Тетяна Володимирівна (My University, 2019)
Дисертація присвячена вирішенню науково-прикладного завдання удосконалення методу і технічних засобів для метрологічного перевіряння побутових лічильників газу при дослідженні і контролі їх метрологічних характеристик за місцем експлуатації. Проведено аналіз методів і засобів метрологічного перевіряння побутових лічильників газу. Встановлено статистичні закономірності зміни похибки побутових лічильників при їх експлуатації. Розроблено новий експериментально-розрахунковий метод визначення похибки побутових лічильників за обмеженим діапазоном контрольованих витрат, який забезпечує реалізацію бездемонтажного метрологічного перевіряння лічильників у всьому діапазоні робочих витрат. Досліджено вплив експлуатаційних і конструктивних факторів на стабільність метрологічних характеристик побутових лічильників газу. Здійснено математичне моделювання фізичних процесів в еталонних витратовимірювальних установках для калібрування лічильників газу, яке стосується дослідження теплообмінних процесів в установках. Розроблено нові концептуальні технічні рішення еталонних установок для метрологічного перевіряння побутових лічильників газу за місцем їх експлуатації з можливістю використання робочого середовища повітря або природного газу. Проведено звіряння на природному газі засобів вимірювань об’єму різних принципів дії. Проведено дослідження побутових лічильників газу на основі теорії похибок і з використанням концепції непевності вимірювань. Диссертация посвящена решению научно-прикладной задачи усовершенствования метода и технических средств для метрологической проверки бытовых счетчиков газа при исследовании и контроле их метрологических характеристик по месту эксплуатации. Проведен анализ методов и средств метрологического проверки бытовых счетчиков газа. Установлено статистические закономерности изменения погрешности бытовых счетчиков при их эксплуатации. Разработан новый экспериментально-расчетный метод определения погрешности бытовых счетчиков при ограниченном диапазоне контролируемых расходов, который обеспечивает реализацию бездемонтажной метрологической проверки счетчиков во всем диапазоне рабочих расходов. Исследовано влияние эксплуатационных и конструктивных факторов на стабильность метрологических характеристик бытовых счетчиков газа. Проведено математическое моделирование физических процессов в эталонных расходоизмерительных установках для калибровки счетчиков газа, которое касается исследования теплообменных процессов в установках. Разработаны новые концептуальные технические решения эталонных установок для метрологической проверки бытовых счетчиков газа по месту их эксплуатации с возможностью использования рабочей среды воздуха или природного газа. Проведены сличения на природном газе средств измерений объема различных принципов действия. Проведено исследование бытовых счетчиков с использованием теории погрешностей и концепции неопределенности измерений. The dissertation is devoted to solving the scientifically applied task of improving the method and technical means for metrological verification of household gas meters in the study and control of their metrological characteristics at the place of operation. The analysis of methods and means of metrological verification of household gas meters is carried out. Results of experimental researches statistical regularities of error change of household meters at their operation are established on the basis of their processing. A new experimental and calculation method for determining the uncertainty of household meters over a limited range of controlled flow rates has been developed, which ensures the implementation of non-dismantling metrological verification of meters in the entire operating flow rates range. The influence of operational and constructive factors on the stability of metrological characteristics of household gas meters has been investigated. Mathematical modeling of physical processes in standard flow meters for the calibration of gas meters, which is related to the study of heat exchange processes in installations has been done. New conceptual technical solutions of standard installations for metrological verification of household gas meters at their place of operation with the possibility of using the working environment of air or natural gas have been developed. Natural gas verifications have been carried out for measuring the volume of various principles of action. The study of household meters is carried out on the basis of error theory and using the concept of uncertainty of measurements.
Совершенствование метода и технических средств для бездемонтажной метрологической проверки бытовых счетчиков газа
Improvement of the method and the technical means for the non-dismantling metrological verification of household gas meters
Keywords: природний газ; побутовий лічильник газу; еталонний засіб; метрологічне перевіряння; похибка; непевність; бездемонтажне перевіряння; природный газ; бытовой счетчик газа; эталонное средство; метрологическая проверка; погрешность; неопределенность; бездемонтажная проверка; natural gas; household gas meter; operating flow rates; metrological verification; error; uncertainty; non-dismantling verification; 006.91:681.121