Кредитування бізнесу в умовах війни (за матеріалами АТ "Ощадбанк") - Літковець, Артур Віталійович; Litkovets, Artur Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Актуальність дослідження кредитування бізнесу в умовах війни обумовлена кардинальною трансформацією економічного середовища в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Порушення логістичних ланцюгів, знищення виробничих потужностей, переміщення підприємств у безпечні регіони та загальне падіння ділової активності призвели до зниження доступу суб’єктів підприємництва до фінансових ресурсів. За цих умов система банківського кредитування, зокрема державних банків, повинна оперативно адаптуватися до нових реалій, забезпечуючи підтримку малого та середнього бізнесу як основи економічної стійкості країни. У першому розділі досліджено до банківського кредитування в умовах війни. Обґрунтовано роль банків як посередників між суб’єктами з надлишком ресурсів і тими, хто потребує фінансування, та підкреслено необхідність адаптації кредитних механізмів до зовнішніх викликів, зокрема умов війни. Також здійснено аналізування фінансового стану АТ «Ощадбанк» за 2022-2024 рр. та доведено, що АТ «Ощадбанк» характеризується задовільним рівнем фінансового стану та присутні відчутні позитивні тенденції впродовж 2022-2024 рр. Для покращання рівня фінансового стану АТ «Ощадбанк» рекомендовано підвищення капіталізації. Детально проаналізовано кредитну діяльність АТ «Ощадбанк» за 2022-2024 рр., та виявлено, що вона не була основною. Порушення якості кредитного портфеля АТ «Ощадбанк» у 2022-2024 рр. визначено як основну проблему, яка негативно впливає на фінансові результати банку та підвищує ризик банківської діяльності АТ «Ощадбанк». Ідентифіковано напрями покращання процесів кредитування в АТ «Ощадбанк». Розділ 2 магістерської роботи присвячено дослідницько-прогностичному аналізуванню кредитування бізнесу АТ «Ощадбанк» в умовах війни із використанням методів стратегічного планування та фінансово-економічного аналізу, з акцентом на застосування економіко-математичного моделювання. Вагомою частиною дослідження став SWOT-аналіз, який дозволив виявити сильні та слабкі сторони банку, а також зовнішні можливості та загрози, що впливають на його функціонування. У роботі запропоновано економікоматематичну модель, засновану на логістичній регресії та скоринговій системі, дозволяє адаптувати процес кредитного аналізу до умов війни, даючи змогу своєчасно виявляти ризикових клієнтів, оцінювати ймовірність дефолту з урахуванням воєнних змін та приймати зважені кредитні рішення на основі об'єктивних даних. Прогнозування дозволяє заздалегідь виявити потенційні загрози та розробити превентивні заходи. Тому у роботі здійснено прогнозування обсягу сукупного кредитного портфеля, як головного індикатора масштабів кредитної активності, та обсягу сумнівної заборгованості, що відображає рівень кредитного ризику та якість активів. Також виконано індивідуальне наукове дослідження на тему: «Банківське кредитування як різновид боргового фінансування бізнесу в умовах війни: тенденції та особливості». У третьому розділі розроблено рекомендовані заходи вдосконалення практики кредитування бізнесу АТ «Ощадбанк» в умовах війни, зокрема: 1) впровадження адаптивних кредитних продуктів для бізнесу, що працює в умовах війни; 2) активізація співпраці з державними програмами підтримки бізнесу; 3) оптимізація процедури оцінки кредитоспроможності бізнесу. Доведено, що удосконалення діяльності АТ «Ощадбанк» спричинить покращання показників ефективності як кредитної діяльності, так і фінансового стану АТ «Ощадбанк» загалом, а також розраховано економічний ефект, отриманого від впровадження у діяльність АТ «Ощадбанк». Об’єкт дослідження – процес кредитування бізнесу в умовах воєнного стану в Україні. 5 Мета дослідження – аналіз та оцінка ефективності механізмів кредитування бізнесу в умовах воєнного стану, а також розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення фінансових інструментів, що застосовуються банками, зокрема АТ «Ощадбанк». Цілі дослідження: дослідити теоретичні основи кредитування бізнесу та його значення для економічного розвитку; проаналізувати вплив воєнних дій на банківську систему та особливості кредитування підприємств; оцінити сучасні програми підтримки бізнесу, що впроваджуються АТ «Ощадбанк»; визначити основні фінансові ризики, пов’язані з кредитуванням у період військового стану; розробити рекомендації щодо підвищення ефективності механізмів кредитування бізнесу в умовах кризи.

The relevance of the study of business lending in times of war is due to the radical transformation of the economic environment in Ukraine as a result of the fullscale invasion of Russia. Disruption of logistics chains, destruction of production facilities, relocation of enterprises to safe regions and a general decline in business activity have led to a decrease in access to financial resources for business entities. Under these conditions, the bank lending system, including state-owned banks, should quickly adapt to the new realities, providing support to small and medium-sized businesses as the basis for the country's economic sustainability. The first section of the article examines bank lending in wartime. The author substantiates the role of banks as intermediaries between entities with excess resources and those in need of financing and emphasizes the need to adapt credit mechanisms to external challenges, including war conditions. Also, the financial condition of JSC “Oschadbank” for 2022-2024 is analyzed and it is proved that JSC “Oschadbank” is characterized by a satisfactory level of financial condition and there are significant positive trends during 2022-2024. The lending activity of JSC “Oschadbank” for 2022- 2024 was analyzed in detail and found to be not the main one. The violation of the quality of the loan portfolio of JSC “Oschadbank” in 2022-2024 is identified as the main problem that negatively affects the financial results of the bank and increases the risk of banking activities of JSC “Oschadbank”. The directions of improvement of lending processes in JSC “Oschadbank” are identified. Chapter 2 of the master's thesis is devoted to the research and prognostic analysis of business lending by Oschadbank JSC in the context of war, using the methods of strategic planning and financial and economic analysis, with an emphasis on the use of economic and mathematical modeling. An important part of the study was the SWOT analysis, which allowed to identify the strengths and weaknesses of the bank, as well as external opportunities and threats affecting its functioning. The paper proposes an economic and mathematical model based on logistic regression and a scoring system that allows adapting the credit analysis process to the conditions of war, enabling timely identification of risky clients, assessment of the probability of default in view of military changes, and making informed credit decisions based on objective data. Forecasting allows to identify potential threats in advance and develop preventive measures. Therefore, the paper forecasts the volume of the total loan portfolio, as the main indicator of the scale of lending activity, and the volume of doubtful debts, which reflects the level of credit risk and asset quality. An individual research study on “Bank Lending as a Type of Debt Financing for Business in Wartime: Trends and Features” was also conducted. The third section develops recommended measures to improve the business lending practice of JSC “Oschadbank” in times of war, in particular: 1) introduction of adaptive loan products for businesses operating in the context of war; 2) intensification of cooperation with government business support programs; 3) optimization of the procedure for assessing business creditworthiness. It is proved that improving the activities of JSC “Oschadbank” will lead to an improvement in the performance indicators of both lending activities and the financial condition of JSC “Oschadbank” in general, and the economic effect obtained from the implementation of JSC “Oschadbank” is calculated. Study object is the process of business lending under martial law in Ukraine. Scope of research is to analyze and evaluate the effectiveness of business lending mechanisms under martial law, as well as to develop practical recommendations for improving the financial instruments used by banks, in particular, JSC Oschadbank. Goal of research: to study the theoretical foundations of business lending and its importance for economic development; to analyze the impact of military operations on the banking system and the specifics of lending to enterprises; to assess the current business support programs implemented by JSC “Oschadbank”; to identify the main financial risks associated with lending during martial law; to develop recommendations for improving the efficiency of business lending mechanisms in times of crisis.
Lending to business in wartime (based on the materials of JSC "Oschadbank")
Keywords: 3.072.00.00; кредитування; банк; бізнес; війна; воєнний стан. Література: 1. Агрес О. Кредитна підтримка сільськогосподарських підприємств в умовах війни / О. Агрес; Г. Марків; Ю. Томашевський // Вісник Львівського національного університету природокористування. Серія : Економіка АПК. - 2023. - № 30. - С. 59-64. 2. Віблий П. І. Підтримка кредитної доступності в умовах воєнного стану: інноваційні підходи до забезпечення банківських кредитів / П. І. Віблий; М. В. Топчій; А. Я. Клап // Наукові інновації та передові технології (Серія «Управління та адміністрування». Серія «Право». Серія «Економіка». Серія «Психологія». Серія «Педагогіка»). – 2024. – № 5 (33). – С. 707-714. 3. Коць О. О. Кредитування малого бізнесу в умовах війни / О. О. Коць; П. Г. Ільчук; В. В. Нікітчук // Наукові інновації та передові технології. – 2024. - № 8(36). - С. 847-858. 4. Коць О. О. Особливості кредитування юридичних осіб під час воєнного стану в Україні / О. О. Коць; П. Г. Ільчук; Я. О. Холявка // Наукові інновації та передові технології. – 2024. – № 5 (33). – С. 758-770; lending; bank; business; war; martial law