Принципи побудови та реалізації системи автоматизованого видалення та контролю файлів для OS Windows - Павлик, С. В.; Лашко, О. Л.; Кушнір, Д. О.; Pavlyk, C.; Lashko, O.; Kushnir, D. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті проводиться дослідження файлової системи на рівні ядра операційної системи. Розглянуто основні проблеми із втратою та захистом персональних даних серед користувачів та загальні складності при фільтруванні контенту, який зберігається на комп’ютері користувачів. Здійснено аналіз, який доводить, що сьогодні все більше персональних даних втрачається або ж виходить за межі персонального комп’ютера без відома власника. Також визначено, що велика кількість файлів, які зберігаються на комп’ютері користу- вачів, є потенційно небезпечними та непотрібними. У статті приділено увагу розробці ефективного програмного рішення для вирішення проблеми із фільтруванням контенту, який зберігається на персональному комп’ютері користувача за допомогою фільтру файлової системи. Метою статті є висвітлення основних аспектів проведеного дослідження та етапів створення програмної системи, яка автоматизовано видаляє небажаний контент та захищає від втрати важливих для користувача даних. Зокрема, така система надає можливість створити правила, за якими буде відбуватися фільтрація даних користувача. Крім того, вона дозволяє системним адміністраторам переглядати оброблені статистичні дані про роботу системи для певного користувача, відображає інформацію як про видалені файли, так і про файли, які були створені як резервні копії на віртуальному шифрованому диску.

The article examines the file system at the kernel level of the operating system. It addresses the primary issues related to personal data loss and protection and the general challenges of filtering content stored on users' computers. The analysis reveals that increasing personal data is being lost or leaked from personal computers without users' knowledge. It also shows that many files stored on users' computers are potentially dangerous or unnecessary. The article emphasizes the development of an effective software solution to tackle the issue of filtering content on users' personal computers using a file system filter. The article's objective is to outline the key aspects of the study and the steps involved in creating a software system that automatically removes unwanted content and protects important user data from being lost. Specifically, the system allows creating rules for filtering user data. Additionally, it enables system administrators to review processed system performance statistics for individual users. It displays information about both deleted files and files that have been backed up to a virtual encrypted disk.
Principles of designing and implementing system of automated file deletion and control for Windows OS
Keywords: шифрування; віртуальний диск; C; C++; фільтр файлової системи; DLP; C; C++; DLP; Encryption; File system filter; Virtual disk; 621.3