Вимірювання швидкозмінних швидкостей в трубопроводах електромагнітними витратомірами - Гнатів, Р. М.; Босак, М. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Описано конструкцію і принципи роботи електромагнітного витратоміра, при- значеного для вимірювання швидкозмінних швидкостей нестаціонарного потоку рідини. Підбором однорідного магнітного поля і точкових електродів у датчиках витрати забезпечена незалежність показів від епюри швидкостей. Застосовано комплексний підхід під час вимірювання середніх нестаціонарних швидкостей за допомогою електромагнітного методу. Наведено повний опис електромагнітного витратоміра із збільшеною частотою живлення перетворювача. Описано витратомір “Момент-3” для вимірювання нестаціонарних середніх швидкостей в перерізі труби. Витратомір має невелику інерційність і високу динамічну точність. Експериментальні дані показали, що похибка динамічного калібрування електромагнітного витратоміра не перевищує 1%. Для перевірки динамічної похибки витратомірів використано гідрометрологічний метод, згідно з яким миттєва витрата визначається інтеграцією миттєвої епюри швидкостей. Обробляли сигнали, отримані від швидкодіючих витратомірів, зважаючи на великий обсяг інформації, із застосуванням програмного забезпечення. З цією метою до описаних витратомірів була під’єднана розроблена система, яка здатна працювати зі швидкістю 1000 циклів вимірювань у секунду по каналу (кількість яких може сягати шести). This paper describes the design and principles of operation of electromagnetic flow meter designed to measure rapidly varying velocity of unsteady fluid flow. The selection of a homogeneous magnetic field and point electrodes in the flow sensors ensured the independence of the testimony from the plot of velocity.Applies a comprehensive approach to the measurement of non-stationary medium speed with an electromagnetic method. The full description of the electromagnetic flowmeter with an increased frequency of the power converter. This paper describes the flow “Moment 3” to measure the transient average velocity in the pipe section. Flow has a small inertia and high dynamic accuracy. Experimental data have shown that the error of dynamic calibration of electromagnetic flow does not exceed 1%. To check the dynamic error of flow meters used dermatalogy method, according to which the instantaneous flow rate is determined by integration of the instantaneous plots of velocities.Processing signals obtained from the high-speed flow meters, despite a large amount of information was carried out using the software. With this purpose in described flowmeter was connected to a developed system that can operate at a speed of 1000 measurements per second over a channel (up to six).
Keywords: неусталений, нестаціонарний; електромагнітні витратоміри; вимірювання швидкостей; unstable; unsteady; electromagnetic flowmeter; velocity measurement