Емоційна стійкість як чинник резистентності вчителя до професійного вигорання - Мельничук, Анастасія Іванівна; Melnychuk, Anastasiia Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Емоційна стійкість - це здатність адаптуватися і відновлюватися після негараздів, зберігаючи емоційну та психологічну рівновагу в умовах значного стресу. Вважаємо, що вчителі з вищим рівнем емоційної стійкості демонструють більшу здатність справлятися із вимогами своєї професії та залишаються стійкими до вигорання навіть за надзвичайного зовнішнього тиску. З метою апробації та підтвердження робочої гіпотези було досліджено 80 осіб жіночої статі віком від 18 до 65 років. Результати цього дослідження висвітлюють значущий зворотний зв'язок між емоційною стійкістю та показниками вигорання, зокрема, емоційним виснаженням, деперсоналізацією та редукцією особистих досягнень. Емоційна стійкість діє як буфер проти негативних наслідків вигорання, оскільки вчителі з високим рівнем емоційної стійкості демонструють більшу здатність керувати емоційними вимогами та стресом у своїй професійній діяльності. Вчителі з низькою емоційною стійкістю виявили вищий рівень емоційного виснаження та деперсоналізації.

Emotional resilience is the ability to adapt and recover from adversity, maintaining emotional and psychological balance in the face of significant stress. We believe that teachers with a higher level of emotional resilience demonstrate a greater ability to cope with the demands of their profession and remain resistant to burnout even under extreme external pressure. In order to test and confirm the working hypothesis, 80 women aged 18 to 65 were studied. The findings of this study highlight a significant inverse relationship between emotional resilience and burnout indicators, including emotional exhaustion, depersonalization, and reduced personal achievement. Emotional resilience acts as a buffer against the negative effects of burnout, as teachers with high levels of emotional resilience demonstrate a greater ability to manage the emotional demands and stress of their professional work. Teachers with low emotional resilience showed higher levels of emotional exhaustion and depersonalization.
Emotional Resilience as a Factor of Teacher's Resistance to Professional Burnout
Keywords: 8.053.00.01; емоційна стійкість; резистентність; професійне вигорання; професійне благополуччя; стрес; педагог; emotional stability; resilience; professional burnout; professional well-being; stress; teacher