A Human Being as the Twofold Entety of the Psychological and Ontological Dimensions (Review of the Monograph: Petrushenko, V. (2020). Psychological Ontology. Experience of the Construction of Non-Traditional Ontology. Lviv: «New World-2000»). - Повторева, Світлана; Povtoreva, Svitlana (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Рецензія присвячена аналізу особливостей теоретичної конструкції, яку Віктор Петрушенко називає «психологічна онтологія». У рецензії наголошено на оригінальному поясненні структури психологічної картини світу людини та її складових – форм емпіричного пізнання (відчуттів, сприйнять та уявлень). Автор рецензованої монографії аналізує динамічну взаємодію нашого мислення, або другої рефлексії, з психікою (першою рефлексією), внаслідок чого ми розрізняємо буття і небуття. Головний висновок монографії полягає у тому, що буття людини – це переплетення психології з онтологією, і він добре аргументований. Лише через таке поєднання можливі сенс життя, соціум, мораль, цінності, відповідальність.

The review is devoted to the analysis of features of a theoretical construction which Victor Petrushenko calls as «psychological ontology». The review emphasizes the original explanation of the structure of the psychological picture of the human world and its components – forms of empirical knowledge (feelings, perceptions and representations). The author of the monograph analyzes the dynamic interaction of thinking, or the second reflection, with the psychics (the first reflection), as a result of which we distinguish between being and non-being. The main conclusion of the monograph is that human existence is an intertwining of psychology with ontology, and it is well argued. Only through such a linkage of psychics and being the meaning of life, society, morality, values, responsibility are possible.
Людина як двоєдність психологічного та онтологічного вимірів сущого (Рецензія на монографію Петрушенко, В. (2020). Психологічна онтологія. Досвід побудови нетрадиційної онтології. Львів: «Новий Світ-2000»)
Keywords: буття; небуття; перша рефлексія; друга рефлексія; психологічна онтологія; реальність; being; first reflection; second reflection; non-being; psychological ontology; reality