Статеві особливості життєстійкості студентської молоді - Штогрин, Василина Тарасівна; Shtohryn, Vasylyna Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Життєстійкість визначаємо як інтегративну особистісну диспозицію, що відображає здатність індивіда зберігати внутрішню рівновагу, адаптуватися до змін і долати труднощі. У її структурі виділяються залученість, контроль і прийняття викликів. Гіпотеза роботи полягає у тому, що наявні статистично значущі відмінності за показниками життєстійкості та дотичними поняттями між респондентами різної статі, що виявляються у контексті війни. У результаті дослідження було виявлено, що респонденти незалежно від статі проявляють помірний рівень життєстійкості, задіють різнопланові ресурси для її підтримання, як наслідок мають невисоку навантаженість стресом. На основі факторного аналізу ми виділили три аспекти, що впливають на життєстійкість: вітальність, експлорація і альтруїзм. Кореляційний аналіз показав, що у жінок життєстійкість позитивно корелює з дружелюбністю, відображаючи значення соціальної взаємодії, тоді як у чоловіків спостерігаються зворотні зв’язки з уявою та соціалізацією, що вказує на їхню автономність і раціональний підхід до подолання труднощів. Порівняльний аналіз підтвердив гіпотезу, показавши, що жінки орієнтовані більше на задіяння емоційного ресурсу, а чоловіки частіше вдаються до раціонального вирішення проблеми. На основі результатів дослідження розроблено рекомендації для підтримки життєстійкості, а також створено програму психологічного тренінгу.

We define hardiness as an integrative personal disposition that reflects an individual's ability to maintain internal balance, adapt to change, and overcome difficulties. Its structure includes engagement, control, and challenge acceptance. The hypothesis of the study is that there are statistically significant differences in hardiness indicators and related concepts between respondents of different genders, which are manifested in the context of war. The study revealed that respondents, regardless of gender, show a moderate level of hardiness, use a variety of resources to maintain it, and, as a result, have a low stress load. Based on factor analysis, we identified three aspects that influence resilience: vitality, exploration, and altruism. The correlation analysis showed that women's hardiness is positively correlated with friendliness, reflecting the importance of social interaction, while men's hardiness is inversely related to imagination and socialization, indicating their autonomy and rational approach to overcoming difficulties. The comparative analysis confirmed the hypothesis, showing that women are more focused on the use of emotional resources, while men are more likely to resort to rational problem solving. Based on the research findings, recommendations were developed to support hardiness, and a psychological training program was created.
Sex characteristics of vitality of student youth
Keywords: 8.053.00.01; життєстійкість; стрес; ресурси життєстійкості; війна; молодь; hardiness; stress; hardiness resources; war; youth