Технологія створення туристичної карти історичного центру м. Жовква Львівської області - Тетеря, Андрій Ярославович; Teteria, Andrii Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській кваліфікаційніій роботі розглянуто теорію і технологію картографічного моделювання туристично-рекреаційної діяльності в межах м.Жовква Львівської області. У рамках стратегічного планування розвитку територіальних громад, зокрема міст та курортних зон, значна увага приділяється промоції природної, релігійної та культурної спадщини як складової туристичного продукту (Петранівський & Рутинський, 2006; Шевчук & Бурштинська, 2013). Серед іноваційних засобів розвитку туристичної сфери є застосування геоінформаційних систем (Maymuna & all, 2025) та інших геопросторових технологій для аналізу, планування та управління туристичними ресурсами та послугами. Вона допомагає оптимізувати туристичні маршрути, пропонувати персоналізовані туристичні продукти та покращувати загальну туристичну інфраструктуру (Кузик, 2019; Лепетюк, 2020). Інформаційне забезпечення розвитку регіонального і місцевого туризму є актуальним питанням і повинне сприяти розвитку місцевої економіки. Визначення туризму як однієї з "точок зростання", тобто пріоритетних галузей і видів діяльності, яка має потенціал забезпечити суттєвий економічний ефект, є ключовим елементом ефективності стратегії місцевого розвитку зокрема в м.Жовква та Жовківській міській об’єднаній територіальній громаді Львівської області. Місцевий туризм визначено однією з пріоритетних галузей при створенні Комплексних планів розвитку територіальної громади та при розробці Стратегії розвитку територіальної громади. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є дослідження методики туристичного геоінформаційного картографування історичного центру м.Жовква. Об’єктом дослідження є методика і технологія геоінформаційного туристичного картографування. Предметом дослідження – опрацювання методики створення електронних туристичних карт з застосуванням фото- та відео- контенту для картографуванняя центральної частини міста Жовква Львівської області. Результати експериментальних досліджень. В результаті виконання практичної частини роботи нами зібрано топографічні матеріали та фотодокументи щодо території та туристичних об’єктів в історичній частині м.Жовква Львівської області. Ці дані використано для створення інтерактивної туристичної карти. Карту створено з використанням відкритих геоданих та вільно поширюваного програмного середовища QGIS. Створена карта може бути опублікована на інтернет-сторінках і використовуватись для ведення туристичної діяльності та самими мандрівниками.

The bachelor’s qualification thesis explores the theory and technology of cartographic modeling of tourism and recreational activities within the city of Zhovkva, Lviv Oblast. Within the framework of strategic planning for the development of territorial communities—particularly cities and resort areas—significant attention is paid to the promotion of natural, religious, and cultural heritage as components of the tourism product (Petranivskyi & Rutynskyi, 2006; Shevchuk & Burshtynska, 2013). Among the innovative tools for tourism sector development is the use of Geographic Information Systems (GIS) and other geospatial technologies for the analysis, planning, and management of tourism resources and services (Maymuna & all, 2025). These technologies help optimize tourist routes, offer personalized tourism products, and improve overall tourism infrastructure (Kuzyk, 2019; Lepetiuk, 2020). The provision of information support for the development of regional and local tourism remains a pressing issue and should contribute to the development of the local economy. The identification of tourism as one of the "growth points"—that is, a priority sector with the potential to generate significant economic benefits—is a key element of effective local development strategies, particularly in the city of Zhovkva and the Zhovkva Urban United Territorial Community of Lviv Oblast. Local tourism has been designated as one of the priority sectors in the creation of Comprehensive Community Development Plans and in the drafting of the Territorial Community Development Strategy. The purpose of the thesis is to study the methodology of tourist geoinformation mapping of the historical center of Zhovkva. The object of the research is the methodology and technology of geoinformation-based tourist mapping. The object of the study is the methodology and technology of geoinformation-based tourist mapping. The subject of the research is the development of a methodology for creating electronic tourist maps using photo and video content for mapping the central part of the city of Zhovkva, Lviv Oblast. Results of experimental studies. As a result of the practical part of the work, we collected topographic materials and photo documentation related to the territory and tourist sites in the historical part of Zhovkva, Lviv region. These data were used to create an interactive tourist map. The map was created using open geospatial data and the freely distributed QGIS software environment. The resulting map can be published on websites and used for tourism activities as well as by travelers themselves.
Technology for creating a tourist map of the historical center of Zhovkva, Lviv region
Keywords: 6.193.00.00; Геоінформаційні системи; туристичне картографування; інтерактивна туристична карта; регіональний туризм; інформаційне забезпечення. Список літературних джерел 1. Кузик; З. & Руцька; Л. (2019). Методика створення туристичної ГІС Буського району з використанням картографічних матеріалів та ДЗЗ. Сучасні досягнення геодезичної науки та виробництва; (1); 91–99. 2. Лепетюк; В.Б. (2020). Продукти ГІС-технологій для підвищення туристичної привабливості дестинації (на прикладі Чернігівської області). - Геодезія; картографія і аерофотознімання; (92); 55–67. 3. Петранівський; В.Л. & Рутинський. М.Й. (2006). Туристичне краєзнавство: Навч. посібник. За редакцією проф. Ф.Д. Заставного. Знання. 4. Прасул; Ю.І. (2010). Інформаційно-картографічне забезпечення пріоритетних видів туризму в Харківській області. Проблеми безперервної географічної освіти і картографії. (12); 177–182. 5. Шевчук; В.М. & Бурштинська; Х.В. (2013). Розроблення туристичного маршруту «Шляхами князя Лева» засобами ГІС. Геодезія; картографія і аерофотознімання; (78); 111–119. 6. Maymuna; N.; Utomowati; R.; Noviani; R.; & Ismail; H. N. B. (2025). WEBGIS-based tourism potential mapping using QUANTUM GIS (QGIS). Jurnal Ilmiah Ilmu Terapan Universitas Jambi; 9(1); 130–143. Doi: 10.22437/jiituj.v9i1.32411; Geographic information systems; tourist mapping; interactive tourist map; the regional tourism; information support