Удосконалення роботи вантажної станції Н у зв’язку зі збільшенням обсягів місцевої роботи - Сало, Андрій Миколайович; Salo, Andrii Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проміжна вантажна (наскрізна) станція Нвант розташована на двоколійній дільниці Д – Б. За технічними ознаками - віднесена до ІІ класу. Станція Нвант приймає вивізні поїзди з обох напрямків. Транзитні вантажні поїзди проходять станцію Нвант без переробки (обробка транзитних поїздів не передбачена технологічним процесом). Пунктами виконання вантажної роботи на станції Н є вантажний район (ВР), під’їзна колія Цементного виробничого комбінату (ПК ЦВК) та під’їзна колія заводу Будремонт (ПК ЗБР). Існуючий (перший) варіант роботи станції та графічної моделі роботи станції Нвант передбачає прибуття як завантажених, так і порожніх вагонів із дільничної станції Д чотирма вивізними поїздами. Відповідно, відправлення завантажених на станції Нвант вагонів (разом із порожніми) здійснюється також тільки вивізними поїздами на дільничні станції Д і Б. Аналіз розрахованих показників за першим варіантом показує, що спостерігається тенденція наближення до повного використання можливостей, в першу чергу, станційного маневрового локомотива, що, в свою чергу, не дозволить даною технологією освоїти збільшені обсяги вантажної роботи. Перша пропозиція щодо удосконалення роботи полягає в тому, що має бути організовано прибуття порожніх вагонів-цементовозів і відправлення завантаженого в них сипучого вантажу відправницькими маршрутами (1 маршрут по прибуттю і 1 маршрут по відправленню). Для оцінювання результатів зміни технології роботи станції побудований другий варіант добового плану-графіка та розраховані на його основі показники. Запропонований (другий) варіант пропонує прибуття порожніх хоперів-цементовозів окремим маршрутом, а інші (завантажені) вагони прибувають вивізними поїздами зі зміною порядку їх формування на дільничних станціях. В результаті відбувається значне скорочення простоїв місцевих вагонів, що дає значний економічний ефект. Крім того, показники використання маневрових локомотивів, особливо станційного, покращуються. В загальному, можна відзначити, що запропоновані зміни технології роботи станції Нвант відразу дають значний позитивний результат та мають перспективи удосконалення в майбутньому. Мета роботи: удосконалення місцевої роботи вантажної станції після збільшення обсягів місцевих вагонопотоків. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння та аналіз. Результати досліджень можуть бути використані для вивчення можливості впровадження окремих елементів даної технології в роботі вантажних станцій.

The intermediate freight (through) station Nvant is located on the double-track section D – B. According to technical characteristics, it is classified as class II. The Nvant station accepts outbound trains from both directions. Transit freight trains pass the Nvant station without processing (processing of transit trains is not provided for by the technological process). The points of execution of freight work at the station N are the freight area (VR), the approach track of the Cement Plant (PC CVC) and the approach track of the Budremont plant (PC ZBR). The existing (first) version of the station operation and the graphical model of the Nvant station operation provide for the arrival of both loaded and empty wagons from the D station by four export trains. Accordingly, the departure of loaded wagons at the Nvant station (along with empty ones) is also carried out only by export trains to the D and B station stations. Analysis of the calculated indicators for the first version shows that there is a tendency to approach the full use of the capabilities, first of all, of the station shunting locomotive, which, in turn, will not allow this technology to master the increased volumes of cargo work. The first proposal for improving the work is that the arrival of empty cement wagons and the departure of the bulk cargo loaded in them should be organized by sending routes (1 route upon arrival and 1 route upon departure). To evaluate the results of changing the station operation technology, a second version of the daily schedule was built and indicators were calculated on its basis. The proposed (second) option suggests the arrival of empty cement hoppers by a separate route, and other (loaded) wagons arrive by export trains with a change in the order of their formation at the district stations. As a result, there is a significant reduction in downtime of local wagons, which gives a significant economic effect. In addition, the indicators of the use of shunting locomotives, especially the station locomotive, improve. In general, it can be noted that the proposed changes in the technology of the Nvant station immediately give a significant positive result and have prospects for improvement in the future. Purpose of the work: improvement of the local operation of the freight station after increasing the volume of local wagon flows. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined and their comparison and analysis were performed. The results of the research can be used to study the possibility of introducing individual elements of this technology in the operation of freight stations.
Improving the operation of freight station N in connection with the increase in local work
Keywords: 6.275.02.04; – критий склад; відкрита площадка; місцевий вагон; вантажна станція; під’їзна колія; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; товарна контора; агент комерційний; начальник станції; пункт технічного огляду; вантажний район; пункт комерційного огляду; вантажно-розвантажувальні машини; – covered warehouse; open area; local wagon; freight station; approach track; wagon flow; freight flow; haulage track; freight office; commercial agent; station manager; technical inspection point; freight area; commercial inspection point; loading and unloading vehicles