Державна підтримка безробітних як складова політики зайнятості - Улинець, Роман Юрійович; Ulynets, Roman Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Безробіття існує в усіх державах світу, проте після початку великої війни в Україні ця тема набула ще більшого значення. За даними Міністерства економіки, щонайменше 5 мільйонів людей втратили роботу внаслідок російського вторгнення, що становить третину довоєнної зайнятості і робить безробіття однією з найгостріших економічних проблем. Об’єктом дослідження постає політика зайнятості в Україні. Предметом дослідження є державні заходи підтримки безробітних. Метою роботи є вивчення теоретико-практичних підходів державної підтримки безробітних та напрямів удосконалення цієї системи. Гіпотеза дослідження: інструменти державної підтримки безробітних не охоплюють усіх ризиків мінливої соціо-економічної ситуації в Україні. Результати дослідження: у роботі перелічено конкретні практичні кроки щодо вдосконалення системи соціального захисту безробітних. Результати дослідження можуть бути використані для впровадження запропонованих методів у роботу державних інституцій з метою підвищення ефективності державної підтримки безробітних в Україні.

Unemployment exists in all countries of the world. Following the outbreak of war in Ukraine, the problem has become even more important. According to the Ministry of Economy, at least 5 million people have lost their jobs as a result of the Russian invasion, which is about a third of pre-war employment, and making unemployment one of the most pressing economic problems. The object of the research is employment policy in Ukraine. The subject of the research is state measures to support the unemployed. The aim of this research is to examine theoretical and practical approaches to state support for the unemployed and identify ways to improve this system. Research hypothesis: the instruments of state support for the unemployed do not cover all the risks of the changing socio-economic situation in Ukraine. Research results: The paper outlines specific practical steps for improving the system of social protection for the unemployed. The findings of the study can be applied to implement the proposed measures in the activities of state institutions, with the aim of enhancing the effectiveness of government support for unemployed persons in Ukraine.
State support for the unemployed as a component of employment policy
Keywords: 6.232.00.00; безробіття; політика зайнятості; державна підтримка; ринок праці; законодавче регулювання; служба зайнятості; соціальні послуги; unemployment; employment policy; state support; labor market; legislative regulation; employment service; social services