Nanomaterials and nanotechnology in water purification. Review - Кунтий, Орест Іванович; Буклів, Р. Л.; Бойко, Ю. В.; Гребень, Т. В.; Лисенко, А. В.; Kuntyi, O. I.; Bukliv, R. L.; Boyko, Yu. V.; Hreben, T. V.; Lysenko, A. V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Висвітлено останні досягнення та застосування нанотехнологій для очищення стічних вод. Наноматеріали мають високу реакційну здатність і високий ступінь функ- ціоналізації, велику специфічну поверхню, що робить їх придатними для застосування в очищенні стічних вод та для опріснення води. Розглянуто застосування різних наноматеріалів, таких як наночастинки металів, оксиди металів, вуглецеві сполуки, цеоліт, фільтраційні мембрани тощо, у нанофільтрації, адсорбції, розділенні органічних та неорганічних речовин та фотокаталітичній деградації органічних забруднювачів, зокрема теоретичні основи та механізми.

This article briefly reviews the recent advances and application of nanotechnology for wastewater treatment. Nanomaterials have high reactivity and a high degree of functionalization, large specific surface area, which makes them suitable for applications in wastewater treatment and for water desalination. Аpplication of various nanomaterials such as metal nanoparticles, metal oxides, carbon compounds, zeolite, filtration membranes, etc., in nanofiltration, adsorption, separation of organic and inorganic substances and photocatalytic degradation of organic pollutants is discussed, including theoretical fundamentals and mechanisms.
Наноматеріали та нанотехнології в очищенні води. Огляд
Keywords: очищення стічних вод; наноматеріали; опріснення; нано- фільтрація; наносорбент; фотокаталіз; wastewater treatment; nanomaterials; desalination; nanofiltration; nanosorbent; photocatalysis