Розрахунок та підбір освітленості в основних приміщеннях вагона електропоїзда типу ЕР-2Т - Черніховський, Назарій Володимирович; Chernikhovskyi, Nazarii Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою даної кваліфікаційної бакалаврської роботи є підвищення ефективності приміських пасажирських перевезень шляхом покращення комфорту пасажирів. Об’єктом дослідження є система освітлення вагонів електропоїздів ЕР-2Т. Предметом дослідження є показники освітленості у вагоні електропоїзда ЕР-2Т. У кваліфікаційній роботі бакалавра запропоновано заходи з підвищення комфорту пасажирів шляхом дотримання нормативних вимог щодо освітленості вагонів електропоїзда ЕР-2Т. Для досягнення цієї мети у роботі проаналізовано нормативні вимоги щодо освітленості у вагонах електропоїзда, конструкцію вагонів електропоїзда ЕР-2Т та систему освітлення. Розраховано систему освітлення вагонів з використанням різних джерел світла. Запропоновано засоби контролю рівня освітленності у вагонах . Встановлено, що найкращий рівень освітленості з мінімальним енергоспоживанням буде забезпечено при застосуванні 20-ти сучасних LED-ламп потужністю 10 Вт та світловим потоком 950 люменів кожна. У розділі охорони праці запропоновано заходи з пітримання належного санітарно-гігієнічного стану у вагонах електропоїзда та розраховано заземлення установки для вологого прибирання електропоїздів.

The objective of this bachelor's qualification thesis is to improve the efficiency of suburban passenger transportation by enhancing passenger comfort. The object of the research is the lighting system of ER-2T electric multiple unit wagons. The subject of the research is the illumination parameters inside the wagon of an ER-2T electric multiple unit. This bachelor's thesis proposes measures aimed at increasing passenger comfort by ensuring compliance with regulatory requirements for lighting levels inside ER-2T train wagons. To achieve this goal, the study analyses current regulatory requirements for lighting in passenger wagons, the design features of the ER-2T wagons, and their lighting system. A calculation of the wagon lighting system was performed using different types of light sources. Means of monitoring lighting levels inside the wagons are proposed. It was established that the optimal illumination level with minimal energy consumption can be achieved by using 20 modern LED lamps rated at 10 W and with a luminous flux of 950 lumens each. The occupational safety section proposes measures to maintain proper sanitary and hygienic conditions in the wagons of the electric multiple unit and includes a calculation of the grounding system for wet-cleaning equipment used in EMU maintenance.
Calculation and selection of illumination in the main rooms of the car of the electric train type ER-2T
Keywords: 6.273.00.02; електропоїзд ЕР-2Т; освітленність; нормативні вимоги; розрахунок; вимірювання; технічні засоби; ER-2T electric multiple unit; illumination; regulatory requirements; calculation; measurement; technical equipmen