Покращення показників експлуатації електровозів у депо Л-З - Кащак, Василь Остапович; Kashchak, Vasyl Ostapovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою даної бакалаврської роботи є підвищення ефективності роботи електровозів локомотивного депо Л-З. Об’єктом дослідження є система технічної експлуатації електровозів. Предметом дослідження є показники експлуатації електровозів. У бакалаврській роботі запропоновано заходи з підвищення ефективності використання вантажних електровозів у одному з найбільших депо АТ «Укрзалізниця» - основному локомотивному депо Л-З. Для досягнення вказаної мети у роботі проаналізовані технічні параметри депо та плечі обслуговування. З використанням методу найменших квадратів визначена динаміка кількісних та якісних показників використання локомотивів і проведено їх порівняння між тепловозною та електровозною тягою. Проведено розрахунок кількісних та якісних показників використання електровозів по плечах обертання і для полігону експлуатації в цілому. Розраховано експлуатаційний та інвентарний парк. Запропоновано організаційні та технічні заходи з покращення показників експлуатації електровозів. Розглянуті питання охорони праці у діяльності машиністів електровозів, запропоновано шляхи їх покращення.

The objective of this bachelor's qualification thesis is to improve the operational efficiency of electric locomotives at the L-Z locomotive depot. The object of the study is the technical operation system of electric locomotives. The subject of the study is the performance indicators of electric locomotive operation. The thesis proposes measures to enhance the efficiency of freight electric locomotive utilization at one of the largest depots of JSC "Ukrzaliznytsia" — the main L-Z locomotive depot. To achieve this objective, the work analyzes the technical parameters of the depot and the service sections. Using the least squares method, the dynamics of quantitative and qualitative locomotive performance indicators were determined and a comparative analysis between diesel and electric traction was conducted. Calculations of quantitative and qualitative electric locomotive performance indicators were carried out for individual turning sections and the entire operational area. The operating and inventory fleets were also calculated. Organizational and technical measures to improve the performance indicators of electric locomotives are proposed. Issues of occupational safety in the activities of electric locomotive drivers are considered, and measures for their improvement are suggested.
Enhancement of the Operational Performance of Electric Locomotives at Depot L-Z
Keywords: 6.273.00.02; локомотивне депо; електровози; ванжанний рух; показники використання; аналіз; розрахунок; покращення; locomotive depot; electric locomotives; freight traffic; performance indicators; analysis; calculation; improvement