Інформаційна система управління кадрами в ІТ сфері - Красноперова, Валентина Ростиславівна; Krasnoperova, Valentyna Rostyslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Дуже важливим критерієм для кандидатів після закінчення навчання є пошук роботи. В останній момент вони починають відчайдушно шукати роботу. Такі студенти або кандидати стикаються з багатьма труднощами. Отже, основна проблема полягає у відсутності знань про платформи та процес пошуку. Коли студент знаходить профіль роботи, що відповідає інтересам, йому слід почати шукати компанії або консультантів, які допоможуть їм у процесі найму. Труднощі з пошуком роботи можна полегшити, якщо кандидат знає, де шукати роботу своєї мрії. Кандидати шукають найкращу роботу для себе, але завжди відчувають труднощі у відповідності до вимог. Багато висококваліфікованих вакансій або компаній шукають висококваліфікованих і досвідчених кандидатів. Вимоги до роботи також можуть включати певний тип роботи або місце розташування. Багато кандидатів стикаються з такими труднощами пошуку роботи під час першого подання заявки. Вимоги до одного профілю роботи можуть відрізнятися від компанії до компанії. І що змушує кандидата сподіватися і постійно шукати. Вдосконалення стратегій підбору та відбору призводить до поліпшення організаційних результатів. Успішне працевлаштування та відбір є ключовою складовою на вході людських ресурсів у будь-яку організацію. Успішний людський ресурс повинен визначати потреби в людських ресурсах в організації. Рекрутинг - це виявлення потенційних кандидатів на фактичну або передбачувану організаційну вакансію. Або, з іншого погляду, це діяльність, яка об'єднує тих, хто має працювати на роботу та тих, хто шукає роботу. Ідеальні зусилля з підбору персоналу залучать велику кількість кваліфікованих претендентів, які приймуть роботу, якщо вона буде запропонована. Це означає, що хороша програма набору персоналу повинна залучати кваліфікованих, а не привертати некваліфікованих. Для забезпечення максимально комфортного пошуку кандидатів для кандидатів. Такі системи відіграють важливу роль, оскільки для обох сторін: замовника та спеціаліста, важливо мати якісний результат пошуків. Тому дана система буде актуальною та важливою для забезпечення безперебійної роботи потоку спеціалістів [1]. Не можна не погодитись, що найважливішим в організації є люди, які в ній працюють. Управління людськими ресурсами займається питаннями, пов'язаними з компенсацією, управлінням роботою, розвитком організації, безпекою, благополуччям, вигодами, мотивацією працівників, навчанням та іншими. Відіграє стратегічну роль в управлінні людьми та культурою та довкіллям на робочому місці. Якщо вона ефективна, вона може значною мірою сприяти загальному напрямку компанії та досягненню її цілей та завдань. Розробка даної інформаційної системи мала на меті покращити та спростити роботу для підбору працівників в ІТ-компанії. Труднощі типові для кандидатів, які шукають роботу вперше або через тривалий час. Зараз більше людей, які шукають, ніж тих, хто надає роботу. Кандидат початкового рівня, який нещодавно закінчив навчання, як правило, стикається з одним з таких труднощів у пошуку роботи . Багато студентів не знають, яка платформа їм більше підійде для пошуку роботи. Вони не знають про сам процес і кроки [2]. Метою роботи є створення інформаційної системи управління кадрами в ІТ сфері. Дана інформаційна система має полегшити роботу рекрутерам та оптимізувати процес наймання працівників. До того ж, допомогти шукачам в пошуку роботи. Основною задачею цього проекту є пошук та відбір працівників для IT-сфери. Задачі дослідження: 1. Виконати аналітику літературних та інших джерел щодо методів підбору кандидатів на роботу та вимоги до кандидатів на різні посади; 2. Дослідити аналогічні веб-ресурси та виділити їх переваги та недоліки для подальшого врахування; 3. Спроектувати систему за допомогою методів системного аналізу, виділивши її особливості та вимоги; 4. Вибрати та описати можливі варіанти методів, які вирішують поставлену проблему; 5. Виконати програмну реалізацію спроектованої системи та представити результати її виконання; 6. Здійснити аналіз отриманих результатів та зробити висновки подальшого розвитку створеного продукту. 7. Проаналізувати економічні аспекти та доцільності впровадження проектованої системи. Об’єктом дослідження є процес підбору працівників для ІТ-компаній. Предметом дослідження є методи і засоби розроблення системи підтримки прийняття рішень, що ґрунтується на способах та засобах підбору за допомогою аналізу досвіду й навичок кандидата. Практичне значення одержаних результатів - створення системи-додатку є врахування недоліків існуючих систем та реалізація оновленого ресурсу для пошуку роботи спеціалістам.

A very important criterion for candidates after graduation is job search. At the last moment, they begin to desperately look for work. Such students or candidates face many difficulties. Thus, the main problem is the lack of knowledge about platforms and the search process. Once a student finds a job profile that meets their interests, he or she should start looking for companies or consultants to help them with the hiring process. Difficulty finding a job can be alleviated if the candidate knows where to look for the job of his dreams. Candidates are looking for the best job for themselves, but always have difficulty meeting the requirements. Many highly qualified vacancies or companies are looking for highly qualified and experienced candidates. Work requirements may also include a specific type of job or location. Many candidates face such difficulties in finding a job when they first apply. Requirements for one job profile may vary from company to company. And that makes the candidate hope and constantly look. Improving selection strategies leads to improved organizational outcomes. Successful employment and selection is a key component in the input of human resources into any organization. Successful human resources must determine the human resources needs of the organization. Recruitment is the identification of potential candidates for an actual or anticipated organizational vacancy. Or, on the other hand, it is an activity that unites those who have to work for a job and those who are looking for a job. Ideal recruitment efforts will attract a large number of qualified applicants who will accept the job if offered. This means that a good recruitment program should attract the skilled, not attract the unskilled. To ensure the most comfortable search for candidates for candidates. Such systems play an important role, because for both parties: the customer and the specialist, it is important to have a quality search result. Therefore, this system will be relevant and important to ensure the smooth operation of the flow of specialists [1]. One cannot but agree that the most important thing in an organization is the people who work in it. Human resource management deals with issues related to compensation, job management, organizational development, security, well-being, benefits, employee motivation, training and more. Plays a strategic role in managing people and culture and the environment in the workplace. If it is effective, it can significantly contribute to the overall direction of the company and the achievement of its goals and objectives. The development of this information system was aimed at improving and simplifying the work for the selection of employees in the IT company. Difficulties are typical for candidates looking for a job for the first time or after a long time. There are now more people looking for than those who provide jobs. An entry-level candidate who has recently graduated typically faces one of these difficulties in finding a job. Many students do not know which platform is best for them to look for work. They do not know about the process and steps [2]. The purpose of the work is to create an information system for personnel management in the IT field. This information system should facilitate the work of recruiters and optimize the hiring process. In addition, help job seekers. The main task of this project is the search and selection of employees for the IT field. Research objectives: 1. Perform analysis of literature and other sources on the methods of selection of candidates for the job and the requirements for candidates for various positions; 2. Investigate similar web resources and highlight their advantages and disadvantages for further consideration; 3. Design a system using the methods of system analysis, highlighting its features and requirements; 4. Choose and describe possible options for methods that solve the problem; 5. Perform software implementation of the designed system and present the results of its implementation; 6. Analyze the results obtained and draw conclusions about the further development of the created product. 7. Analyze the economic aspects and feasibility of implementing the designed system. The object of the study is the process of recruiting employees for IT companies. The subject of the research is the methods and means of developing an information system based on the methods and means of selection through the analysis of the experience and skills of the candidate. The into account the shortcomings of existing systems and the implementation of an updated resource to find work for professionals.practical significance of the results obtained - creating an application system is taking
HR management information system in the IT sphere
Keywords: 6.126.00.01; – система підтримки прийняття рішень; ІТ-компанії; підбір; інформаційні технології; - decision support system; IT companies; selection; information technology