Екзистенційні переживання у структурі суб'єктивного благополуччя особистості - Лозинська, Надія Миколаївна; Lozynska, Nadiia Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Екзистенція передбачає відкритість до світу через усвідомлення екзистенційної свободи та відповідальності. Екзистенційні переживання, пов’язані з глибинними філософськими питаннями, такими як сенс життя, смерть, свобода, відповідальність та ізоляція, які можуть значно змінювати сприйняття особистого благополуччя. Суб'єктивне благополуччя - це емоційно оцінне ставлення людини до свого життя, своєї особистості, відносин з довколишніми, яке задовільно виражається в її окремій сфері та в житті вцілому і є основою для досягнення автономії, розкриття свого потенціалу та самореалізації. З метою дослідження екзистенційних переживань у структурі суб'єктивного благополуччя було досліджено 150 осіб віком від 16 до 47 років та різної статі. Показники екзистенцій були кореляційно пов’язаними із суб’єктивним благополуччям та задоволеністю життям. Виявлено відмінності між рівнями екзистенційних переживань та суб'єктивним благополуччям

Existence implies openness to the world through the realization of existential freedom and responsibility. Existential experiences are related to deep philosophical questions such as the meaning of life, death, freedom, responsibility, and isolation, which can significantly change the perception of personal well-being. Subjective well-being is an emotionally evaluated attitude of a person to his or her life, personality, and relationships with others, which is satisfactorily expressed in his or her individual sphere and in life as a whole and is the basis for achieving autonomy, unlocking one's potential, and self-realization. In order to study existential experiences in the structure of subjective well-being, 150 people aged 16 to 47 and of different genders were studied. The indicators of existential experiences were correlated with subjective well-being and life satisfaction. The differences between the levels of existential experiences and subjective well-being were revealed. Key words: existence, existential experiences, meaningfulness of life, anxiety, life satisfaction, subjective well-being, society, personality.
Existential experiences in the structure of subjective well-being of the individual
Keywords: 8.053.00.01; екзистенція; екзистенційні переживання; осмисленість життя; тривога; задоволеність життям; суб’єктивне благополуччя; соціум; особистість