Роль громадських організацій у розвитку громадянського суспільства в умовах євроінтеграції (на прикладі ГО ««Нове суспільство України») - Колодка, Наталія Ярославівна; Kolodka, Nataliia Yaroslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасних умовах громадянське суспільство в Україні виявляє все більшу потребу у розвитку та удосконаленні, особливо в контексті процесу євроінтеграції. Роль громадських організацій в цьому процесі стає визначальною, оскільки вони є ключовими агентами громадянського суспільства, спрямованими на зміцнення демократії, прав людини та соціально-економічного розвитку країни. Метою роботи є систематизація та аналіз ролі та впливу громадських організацій, зокрема на прикладі ГО "Нове суспільство України", у формуванні та розвитку громадянського суспільства в контексті євроінтеграції. Об'єктом дослідження є діяльність громадської організації "Нове суспільство України", а предметом - процеси та явища, що виникають у контексті взаємодії цієї організації з іншими учасниками громадянського суспільства та державними інститутами в умовах євроінтеграції. У першому розділі систематизовано теоретичні підходи до діяльності громадських організацій в умовах євроінтеграції, визначено їхню роль у розвитку громадянського суспільства та проаналізовано правові аспекти їхньої роботи. Розглянуто теоретичні концепції, які дозволяють зрозуміти вплив громадських організацій на євроінтеграційні процеси в Україні. Зокрема, на прикладі Громадської організації "Нове Суспільство України" проаналізовано її діяльність, виробничо-господарські аспекти та фінансовий стан. Значну увагу приділено аналітичному дослідженню її ролі у розвитку громадянського суспільства та виявленню основних проблем і викликів, з якими громадські організації зіштовхуються в процесі євроінтеграції. В третьому розділі представлені пропозиції щодо підвищення ролі ГО "Нове Суспільство України" у підтримці громадського суспільства, включаючи рекомендації щодо впровадження європейських практик та зміцнення соціальної взаємодії. Ця робота дає можливість глибше зрозуміти, як громадські організації можуть сприяти становленню громадянського суспільства в Україні, особливо в контексті євроінтеграційних перетворень. Перший проектний захід спрямований на розробку та впровадження комплексних програм реабілітації та соціальної адаптації для військовослужбовців, які повертаються з зони бойових дій. Програми включатимуть психологічну підтримку, професійну перепідготовку та допомогу у вирішенні побутових питань. Ці ініціативи мають на меті сприяти успішному включенню військовослужбовців у цивільне життя, зменшуючи соціальну ізоляцію та підвищуючи їхню якість життя. Другий проектний захід передбачає розробку та застосування новітніх цифрових технологій для підвищення ефективності фандрайзингових кампаній. Включає в себе створення веб-платформ та мобільних додатків, які дозволять громадськості легко здійснювати донати та слідкувати за використанням коштів. Це також допоможе ГО "Нове Суспільство України" залучити більше прихильників і покращити взаємодію з донорами, забезпечуючи прозорість і звітність про використання фінансових ресурсів. Ці заходи відіграватимуть ключову роль у забезпеченні стійкого розвитку ГО "Нове Суспільство України" і посиленні її внеску у розвиток громадянського суспільства України в умовах війни та євроінтеграції.

In modern conditions, civil society in Ukraine is increasingly in need of development and improvement, especially in the context of the European integration process. The role of NGOs in this process is becoming crucial, as they are key civil society agents aimed at strengthening democracy, human rights and socio-economic development of the country. The purpose of the study is to systematize and analyze the role and influence of NGOs, in particular, on the example of the NGO “New Society of Ukraine”, in the formation and development of civil society in the context of European integration. The object of the study is the activities of the New Society of Ukraine NGO, and the subject is the processes and phenomena arising in the context of interaction of this organization with other civil society actors and state institutions in the context of European integration. The first section systematizes theoretical approaches to the activities of civic organizations in the context of European integration, defines their role in the development of civil society and analyzes the legal aspects of their work. The author examines theoretical concepts that allow us to understand the impact of NGOs on European integration processes in Ukraine. In particular, on the example of the NGO “New Society of Ukraine”, the author analyzes its activities, production and economic aspects, and financial condition. Considerable attention is paid to the analytical study of its role in the development of civil society and the identification of the main problems and challenges faced by NGOs in the process of European integration. The third section presents proposals for enhancing the role of the New Society of Ukraine in supporting civil society, including recommendations for implementing European practices and strengthening social interaction. This work provides a deeper understanding of how civil society organizations can contribute to the development of civil society in Ukraine, especially in the context of European integration transformations. The first project activity is aimed at developing and implementing comprehensive rehabilitation and social adaptation programs for military personnel returning from the combat zone. The programs will include psychological support, professional retraining, and assistance in solving everyday issues. These initiatives aim to facilitate the successful reintegration of military personnel into civilian life, reducing social isolation and improving their quality of life. The second project activity involves the development and application of the latest digital technologies to increase the effectiveness of fundraising campaigns. This includes the creation of web platforms and mobile applications that will allow the public to easily donate and monitor the use of funds. It will also help the New Society of Ukraine to attract more supporters and improve interaction with donors, ensuring transparency and accountability for the use of financial resources. These measures will play a key role in ensuring the sustainable development of the New Society of Ukraine and strengthening its contribution to the development of Ukraine's civil society in the context of war and European integration.
The role of public organizations in the development of civil society in the conditions of European integration (on the example of the Nove Suspilstvo Ukrayiny PO)
Keywords: 6.281.00.00; євроінтеграція; громадські організації; цифровий фандрайзинг; розвиток громадянського суспільства; фінансова прозорість; цивільна участь; громадянське суспільство; соціальна взаємодія; European integration; NGOs; digital fundraising; civil society development; financial transparency; civic participation; civil society; social interaction