Особливості гарантування прав і свобод громадян України в умовах воєнного стану - Мельниченко, Богдана; Кондрецький, Іван; Melnychenko, Bogdana; Kondretskyi, Ivan (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті здійснено аналіз проблеми гарантування прав і свобод громадян України в умовах воєнного стану. Констатовано, що в період війни особливо значущими є саме юридичні гарантії та правові механізми у забезпеченні всього комплексу основоположних прав людини. Зазначено, що права людини – поняття, що використовують як для позначення конкретного переліку законодавчих положень або міжнародних стандартів, так і для визначення статусу конкретного індивіда в суспільстві. З’ясовано, що під гарантіями прав людини та громадянина варто розуміти систему соціально-економічних, моральних, політичних, юридичних умов, засобів і способів, які забезпечують їх фактичну реалізацію, охорону та надійний захист. Встановлено, що воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, потрібних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини й громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень. З’ясовано, що запровадження воєнного стану в Україні значно ускладнює забезпечення державою прав громадян в умовах об’єктивної неодмінності їх часткового обмеження. Адже таке обмеження передбачає законодавче звуження змісту та обсягу прав і свобод людини, а також чинники, що унеможливлюють або ускладнюють їх реалізацію. Підкреслено, що у нинішніх складних умовах воєнного стану пріоритетом для України є безпека її громадян та відновлення територіальної цілісності держави. Водночас важливим завданням держави залишається удосконалення діяльності щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

The article analyzes the problem of guaranteeing the rights and freedoms of Ukrainian citizens under the conditions of martial law. It has been established that in the period of war, legal guarantees and legal mechanisms are particularly significant in ensuring the entire complex of fundamental human rights. It is noted that human rights are concepts used both to denote a specific list of legislative provisions or international standards, and to determine the status of a specific individual in society. It was found that the guarantees of human and citizen rights should be understood as a system of socio-economic, moral, political, legal conditions, means and methods that ensure their actual implementation, protection and reliable protection. It was established that martial law is a special legal regime introduced in Ukraine or in some of its localities in the event of armed aggression or threat of attack, danger to the state independence of Ukraine, its territorial integrity, and provides for the provision of appropriate state authorities, military command, military administrations and to local self-government bodies, the powers necessary to avert the threat, repulse armed aggression and ensure national security, eliminate the threat of danger to the state independence of Ukraine, its territorial integrity, as well as temporary, due to the threat, restriction of the constitutional rights and freedoms of a person and a citizen and the rights and legitimate interests of legal persons with an indication of the period of validity of these restrictions.It was found that the introduction of martial law in Ukraine makes it much more difficult for the state to ensure the rights of citizens in the conditions of the objective necessity of their partial restriction. After all, such a restriction involves a legislative narrowing of the content and scope of human rights and freedoms, as well as factors that make their realization impossible or difficult. It was emphasized that in the current difficult conditions of martial law, the priority for Ukraine is the safety of its citizens and the restoration of the territorial integrity of the state. At the same time, an important task of the state remains the improvement of activities related to the establishment and provision of human and citizen rights and freedoms.
Features of guaranteeing the rights and freedoms of the citizens of Ukraine under the conditions of the state of martial
Keywords: права і свободи людини і громадянина; гарантії прав і свобод людини і громадянина; воєнний стан; human and citizen rights and freedoms; guarantees of human and citizen rights and freedoms; martial law; 342.7; 355.02(477)