Громадянське суспільство як проблемна категорія філософсько-правового дискурсу - Чорнописька, Вікторія; Chornopyska, Victoriya; Чорнописька, Виктория (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Проаналізовано теоретико-методологічні основи становлення правової категорії “громадянське суспільство”. Громадянське суспільство як філософсько-правову категорію досліджено у двох вимірах: феноменальному (практичному) та абстрактнопонятійному. У феноменальному контексті категорія розглядається як явище, властиве сучасному соціуму, що являє собою живу субстанцію, яка за природою є флективною та перебуває у стані перманентного розвитку. В абстрактно-понятійному вимірі категорію “громадянське суспільство” трактують як ідеологічний компонент, а відтак виводять поза межі практично-прикладної сфери суспільства. Доведено, що громадянське суспільство – складний та суперечливий феномен, істотні зрушення у дослідженні якого залежать від того, чи вдасться створити ефективну методологію.

The article analyzes the theoretical and methodological foundations of the formation of the legal category “civil society”. Civil society as a philosophical and legal category is explored in two dimensions: phenomenal (practical) and abstract-conceptual. In the phenomenal context, the category is regarded as a characteristic phenomenon of the modern society, which is a living substance, which by its very nature is inflexible and in a state of permanent development. In the abstract-conceptual dimension, the category of “civil society” is interpreted as an ideological component, and is therefore taken out of the practical sphere of society. It has been proven that civil society is a complex and contradictory phenomenon, the major shifts in the study of which depend on whether an effective methodology can be established.

Проанализировано теоретико-методологические основы становления правовой категории “гражданское общество”. Гражданское общество как философско-правовая категория исследуется в двух измерениях: феноменальном (практическом) и абстрактнопонятийном. В феноменальном контексте категория рассматривается как явление, свойственное современному социуму, представляет собой живую субстанцию, которая по природе является флективной и находится в состоянии перманентного развития. В абстрактно-понятийном измерении категория “гражданское общество” трактуется в качестве идеологического компонента, а затем выводится за пределы практическиприкладной сферы общества. Доказано, что гражданское общество – сложный и противоречивый феномен, существенные сдвиги в исследовании которого зависят от того, удастся ли создать эффективную методологию.
The civil society as a problem category of philosophical-legal discourse
Гражданское общество как проблемная категория философско-правового дискурса
Keywords: громадянське суспільство; держава; людина; право; свобода людини; приватна власність; суспільний договір; суспільна дійсність; civil society; state; man; right; human freedom; private property; social contract; social reality; гражданское общество; государство; человек; право; свобода человека; частная собственность; общественный договор; общественная действительность; 340; 12