The main cluster node formation in wireless sensory networks - Белей, О. І.; Belej, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У безпровідних сенсорних мережах для передачі інформації часто використовують метод кластеризації, який є одним з найбільш енергоефективних підходів. Оскільки головний кластерний вузол взаємодіє з іншими вузлами мережі, то для виконання його функцій обирається вузол з високим рівнем залишкової енергії. Запропоновано технологію вибору головного вузла на основі нечіткої логіки, що передбачає використання ряду вхідних параметрів, вплив яких продемонстровано у статті.

In wireless sensor networks, the clustering method is often used to transmit information, which is one of the most energy efficient approaches. Since the master cluster node interacts with other nodes in the network, a node with a high residual energy is selected to perform its functions. The technology of selecting the main node based on fuzzy logic, which involves the use of a number of input parameters, the effect of which is demonstrated in the article, is proposed.
Формування головного кластерного вузла в безпровідних сенсорних мережах
Keywords: бездротова сенсорна мережа; кластер; алгоритм; головний кластерний вузол; нечітка логіка; wireless sensory network; cluster; algorithm; main cluster node; nonsense logic