Інформаційна система віртуального навчального середовища для закладів фахової передвищої освіти - Марківський, Ярослав Юрійович; Markivskyi, Yaroslav Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
За останнє десятиліття відбулася глибока трансформація освітньої сфери завдяки активному впровадженню новітніх цифрових технологій, що також суттєво вплинуло на підходи до організації навчального процесу та взаємодії між його учасниками [1]. Запровадження інформаційної системи віртуального навчального середовища є важливим елементом цифрової трансформації закладів фахової передвищої освіти, оскільки сприяє підвищенню ефективності внутрішніх процесів, покращенню якості надання освітніх послуг та зручності для користувачів [2]. Об'єкт дослідження – процес організації та управління навчальною діяльністю у закладах фахової передвищої освіти в умовах цифровізації. Предмет дослідження – методи та засоби проектування і розробки інформаційної системи віртуального навчального середовища для закладів фахової передвищої освіти, що забезпечує комплексне управління навчальним процесом. Мета дослідження: розробка інформаційної системи віртуального навчального середовища, що забезпечить автоматизоване управління навчальними планами, розкладом, курсами та успішністю студентів, а також спростить взаємодію між усіма учасниками освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти. Результатом дослідження є розроблена інформаційна система віртуального навчального середовища, яка є ефективним інструментом для оптимізації навчальних та управлінських процесів у коледжах. Система забезпечує авторизацію користувачів, створення та управління навчальними планами, розкладом занять, навчальними курсами, а також відображення оцінок [3].

Over the past decade, a profound transformation of the educational sphere has taken place due to the active introduction of the latest digital technologies, which has also significantly affected approaches to the organization of the educational process and interaction between its participants [1]. The introduction of a virtual learning environment information system is an important element of the digital transformation of professional higher education institutions, as it helps to increase the efficiency of internal processes, improve the quality of educational services and user convenience [2]. The object of research is the process of organizing and managing educational activities in professional higher education institutions in the context of digitalization. The subject of the study is methods and tools for designing and developing an information system of a virtual learning environment for institutions of professional higher education that provides comprehensive management of the educational process. The purpose of the study: to develop an information system of virtual learning environment that will provide automated management of curricula, schedules, courses and student performance, as well as simplify the interaction between all participants in the educational process in institutions of professional higher education. The result of the study is the developed information system of the virtual learning environment, which is an effective tool for optimizing educational and management processes in colleges. The system provides user authorization, creation and management of curricula, class schedules, training courses, as well as display of grades [3].
Information system of virtual learning environment for institutions of professional pre-higher education
Keywords: 6.126.00.01; – інформаційна система; віртуальне навчальне середовище; заклади фахової передвищої освіти; цифровізація освіти; навчальний процес; коледж; управління навчанням. 1. Биков; В. Ю. (2021). Цифрові технології в освіті: тренди та стратегії розвитку. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5: Педагогічні науки: реалії та перспективи 2. Морзе; Н. В.; & Глазунова; О. Г. (2020). Проєктування хмаро орієнтованого освітньо-наукового середовища закладу вищої освіти та забезпечення його якості. Інформаційні технології і засоби навчання; 75(1); 123-138. 3. Dobre; I. (2015). Learning Management Systems for higher education – an overview of available software and its influence on education quality. Procedia - Social and Behavioral Sciences; 180; 320-327; - information system; virtual learning environment; institutions of professional higher education; digitalization of education; educational process; college; learning management. 1. Биков; В. Ю. (2021). Цифрові технології в освіті: тренди та стратегії розвитку. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5: Педагогічні науки: реалії та перспективи 2. Морзе; Н. В.; & Глазунова; О. Г. (2020). Проєктування хмаро орієнтованого освітньо-наукового середовища закладу вищої освіти та забезпечення його якості. Інформаційні технології і засоби навчання; 75(1); 123-138. 3. Dobre; I. (2015). Learning Management Systems for higher education – an overview of available software and its influence on education quality. Procedia - Social and Behavioral Sciences; 180; 320-327