Antibacterial Cellulose Acetate Microfibers Containing Pyridine Derivative Complexes - Demirdogen, Ruken Esra; Yeşilkaynak, Tuncay; Tishakova, Tetyana; Emen, Fatih Mehmet (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Синтезовано галідні комплекси піридину (L1) та 2,4-диметилпіридину (L2) типу [ML2X2]. За допомогою Фур’є-спектроскопії та 1Н ЯМР визначено їх характеристику. Ацетатцелюлозні волокна, що містять синтезовані комплекси, були електроспіновані та досліджені з використанням Фур’є-спектроскопії, а їх морфологію визначено за допомогою FE-SEM. Досліджено антибактеріальну активність комплексів та волокон.

Pyridine (L1) and 2,4-dimethylpyridine (L2) halide complexes of the type of [ML2X2] were prepared and characterized via FT-IR and 1H NMR. The CA microfibers containing complexes were electrospun and investigated via FT-IR. The morphologies of the microfibers were investigated via FE-SEM. Antibacterial activities of the complexes and the fibers were investigated.
Антибактеріальні ацетатцелюлозні мікроволокна, що містять похідні комплекси піридину
Keywords: електроспінінг; мікроволокна; антибактеріальний; піридинові комплекси; ацетат целюлози; electrospinning; microfibers; antibacterial; pyridine complexes; cellulose acetate