Удосконалення технології ремонту тягових електродвигунів тепловозів ЧМЕ3 в умовах депо - Кравчук, Михайло Васильович; Kravchuk, Mykhailo Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Забезпечити надійну роботу існуючого ТРС в сучасних умовах воєнних дій системою обслуговування та ремонту старого рухомого складу, яка діє в Укрзалізниці, дуже важко. При цьому питання закупки нового рухомого складу на порядку денному не стоїть, тому необхідно забезпечувати перевізний процес існуючим рухомим складом. Зменшити витрати на його експлуатацію можливо за рахунок удосконалення технології ремонту. Уданій кваліфікаційній роботі вирішується питання удосконалення технології ремонту тягових двигунів ТЕ-006 маневрових тепловозів серії ЧМЕ3 за рахунок впровадження нових діагностичних комплексів. Це дозволить зменшити час знаходження тепловозу в ремонті, підвищити якість ремонту, і відповідно зменшити експлуатаційні витрати. Об’єкт дослідження – являється процес ремонту електродвигунів в локомотивному депо. Предметом дослідження – являються технології та методи ремонту електричний двигунів тепловозів. Мета дослідження – підвищити ефективність ремонту тяглових двигунів ТЕ-006 за рахунок удосконалення технології їх ремонту в частині впровадження нових діагностичних пристроїв. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: - розглянуто конструкцію тягових двигунів типу ТЕ-006 тепловозів ЧМЕ3; - оцінено надійність двигунів ТЕ-006 в експлуатації; - розглянуто технологію ремонту двигунів ТЕ-006 та запропоновано заходи по її удосконаленню. Встановлено, аналіз конструкції електродвигунів типу ТЕ-006 показав, що вони є одними з найбільш масових двигунів на маневрових тепловозах. Конструкція самого двигуна являється типовою для ТЕД постійного струму. Аналіз показників надійності ТЕ-006 показав, що біля третини пошкоджень по тепловозу припадає на них. Основним пошкодженням даного двигуна є пробій ізоляції на корпус та заклинювання якірного підшипника. Ремонт електродвигунів в локомотивних депо виконують у відповідності з Правилами ремонту на потокових лініях. Розглянута технологія процесу ремонту двигунів ТЕ-006 тепловозів ЧМЕ3 показала, що загальний час знаходження його в ремонті складає 2132.5 хвилин. Зменшити час знаходження двигуна в ремонті досягається за рахунок впровадження засобів діагностики: вимірювача параметрів ізоляції «Тангенс-2000» та діагностичного комплексу «СМ-3001 – АРМІД».

It is very difficult to ensure the reliable operation of the existing TRS in modern conditions of military operations with the system of maintenance and repair of old rolling stock, which operates in Ukrzaliznytsia. At the same time, the issue of purchasing new rolling stock is not on the agenda, therefore it is necessary to provide the transportation process with existing rolling stock. It is possible to reduce the costs of its operation by improving the repair technology. This qualification work addresses the issue of improving the repair technology of traction engines TE-006 of shunting diesel locomotives of the ChME3 series by introducing new diagnostic complexes. This will reduce the time that the locomotive is under repair, improve the quality of the repair, and accordingly reduce operating costs. The object of the study is the process of repairing electric motors in the locomotive depot. The subject of the study is the technologies and methods of repairing electric engines of diesel locomotives. The purpose of the study is to increase the efficiency of repairing traction engines TE-006 by improving the technology of their repair in terms of introducing new diagnostic devices. According to the results of the qualification work, the following research tasks were completed: - the design of traction motors of type TE-006 of diesel locomotives of ChME3 was considered; - the reliability of TE-006 engines in operation was assessed; - the technology of repair of TE-006 engines was considered and measures for its improvement were proposed. It was established, the analysis of the design of electric motors of type TE-006 showed that they are one of the most massive engines on shunting diesel locomotives. The design of the engine itself is typical for DC TED. Analysis of reliability indicators of TE-006 showed that about a third of the damage to the diesel locomotive falls on them. The main damage to this engine is a breakdown of insulation on the body and jamming of the anchor bearing. Repair of electric motors in locomotive depots is carried out in accordance with the Rules for repair on production lines. The considered technology of the repair process of engines TE-006 of diesel locomotives ChME3 showed that the total time of its stay in repair is 2132.5 minutes. Reducing the time of the engine in repair is achieved by introducing diagnostic tools: insulation parameter meter "Tangens-2000" and diagnostic complex "SM-3001 - ARMID".
Improving the technology for repairing traction motors of ChME3 diesel locomotives in depot conditions
Keywords: 6.273.00.02; тяговий електродвигун; ТЕ-006; надійність; технологія ремонту; депо; поточна лінія; тепловоз ЧМЕ3; traction electric motor; TE-006; reliability; repair technology; depot; assembly line; diesel locomotive ChME3