Трансформація журналістської діяльності під впливом штучного інтелекту: український та світовий досвід - Кандауров, Сергій Юрійович; Kandaurov, Serhii Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Предмет дослідження – трансформація журналістських процесів під впливом технологій штучного інтелекту у світовому та українському контекстах. Мета дослідження – проаналізувати вплив штучного інтелекту на журналістику, узагальнити міжнародний та український досвід його застосування та здійснити практичну апробацію AI-агента для автоматизованого виробництва новин. У роботі здійснено комплексний аналіз ролі штучного інтелекту в журналістській діяльності. Висвітлено тенденції алгоритмічної, автоматизованої та генеративної журналістики, досліджено практики провідних світових медіа (The Washington Post, Reuters, Bloomberg, BBC), окреслено етичні та професійні виклики, пов’язані з упровадженням алгоритмічних систем, такі як прозорість, відповідальність, авторство, алгоритмічні упередження та інформаційна безпека. Особливу увагу приділено українському медіасередовищу: роботі редакцій в умовах війни, ризикам дезінформації та специфіці впровадження AI у новинні процеси. У практичній частині проведено розробку й тестування AI-агента, реалізованого засобами Zapier, Google Sheets і OpenAI API. Створений інструмент моделює основні редакційні етапи: отримання даних, їхнє структурування, генерацію новинного матеріалу, базовий фактчекінг і маркування неперевірених тверджень. Експеримент дозволив оцінити ефективність моделі, виявити обмеження та визначити перспективні напрями її масштабування. Методи дослідження: аналіз наукових праць та міжнародних нормативних документів, порівняльно-аналітичний метод, контент-аналіз, case-study, елементи OSINT, а також метод практичної апробації під час тестування AI-агента. Наукова новизна полягає у поєднанні теоретичного аналізу трансформацій журналістики під впливом ШІ з практичною реалізацією AI-агента, що відтворює ключові редакційні процеси. Робота уточнює роль ШІ як інструмента підсилення журналіста, формує етичні рамки автоматизації та пропонує модель відповідального впровадження AI у редакційні практики.

Object of research: transformation of journalistic processes under the influence of artificial intelligence technologies in the global and Ukrainian contexts. Purpose of research: to analyze the impact of artificial intelligence on journalism, summarize international and Ukrainian experiences of AI implementation, and conduct practical testing of an AI-agent designed for automated news production. This thesis provides a comprehensive analysis of the role of artificial intelligence in journalistic activity. It highlights key trends in algorithmic, automated, and generative journalism; examines the practices of leading global media organizations (The Washington Post, Reuters, Bloomberg, BBC); and identifies ethical and professional challenges associated with the implementation of algorithmic systems, such as transparency, accountability, authorship, algorithmic bias, and information security. Special attention is paid to the Ukrainian media environment — the work of newsrooms during wartime, disinformation risks, and the particularities of integrating AI into news workflows. The practical part presents the development and testing of an AI-agent implemented using Zapier, Google Sheets, and the OpenAI API. The created tool models key editorial stages: data retrieval, information structuring, news text generation, basic fact-checking, and flagging of unverified statements. The experiment allowed for evaluating the model’s efficiency, identifying limitations, and outlining prospective directions for its further development and scaling. Research methods: analysis of scientific literature and international regulatory documents, comparative and analytical methods, content analysis, case study, OSINT elements, and practical testing during the AI-agent evaluation.
Transformation of journalistic practice under the influence of artificial intelligence: Ukrainian and global experience
Keywords: 8.061.00.01; штучний інтелект; журналістика; алгоритмічна журналістика; автоматизація новин; генеративні моделі; AI-агент; OSINT; фактчекінг; медіатрансформація; редакційні стандарти; дезінформація; медіатехнології; інновації в журналістиці; artificial intelligence; journalism; algorithmic journalism; automated journalism; generative AI; OSINT; news production; media technologies; editorial automation; fact-checking; Ukrainian media; newsroom innovation