Інвентаризація об’єктів садово-паркового господарства скверу Т. Масарика м. Ужгород із використанням НЛС - Ваш, Я.; Губар, Ю.; Калинич, І.; Четверіков, Б.; Vash, J.; Gubar, Y.; Kalynych, I.; Chetverikov, B. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Мета. Мета роботи – висвітлити основні етапи і перспективи аналізу отриманих даних наземного лазерного сканування незначних груп зелених насаджень міст на прикладі скверу Т. Масарика в м. Ужгороді, а також порівняти цю технологію із класичним методом інвентаризації зелених насаджень. Методика. В роботі розкрито особливості інвентаризації об’єктів садово-паркового господарства із використанням даних наземного лазерного сканування (НЛС). Запропоновано методику визначення не тільки наявності об’єктів зеленого господарства, але і їх характеристик. Описано здійснення інвентаризації зелених насаджень та результати її виконання на прикладі скверу Т. Масарика в Ужгороді. Виконано порівняння даних інвентаризації, зібраних аналоговими методами у 2017 р., та даних НЛС 2021 р. Інвентаризація зелених насаджень здійснюється відповідно до Інструкції з технічної інвентаризації зелених насаджень у містах та селищах міського типу України раз на п’ять років із квітня до жовтня і передбачає: визначення загальної площі, зайнятої об’єктами зеленого господарства, зокрема деревами, чагарниками, квітниками, газонами, стежками тощо; визначення кількості дерев і чагарників за видами насаджень, породами, віком, діаметром на висоті 1,3 м стовбурів дерев та стану їхнього утримання; визначення вартості об’єкта загалом і його окремих ділянок; вчасне внесення змін, які відбулися в зелених насадженнях, у креслення, паспорти об’єктів зеленого господарства та зведені дані про зелені насадження населеного пункту. Під час інвентаризації: визначено загальну площу, зайняту об’єктами зеленого господарства, зокрема деревами, чагарниками, квітниками, газонами, стежками тощо; встановлено кількість дерев і чагарників за типом насаджень, видами, віком, діаметром на висоті 1,3 м стовбурів дерев та стану їхнього утримання; визначено вартість об’єкта загалом і його окремих ділянок; вчасно внесено зміни, які відбулися в зелених насадженнях, у креслення, паспорти об’єктів зеленого господарства та зведені дані про зелені насадження населеного пункту. Результати. В результаті досліджень виконано лазерне сканування скверу Т. Масарика у м. Ужгороді та опрацьовано отримані дані. Здійснено детальну інвентаризацію зелених насаджень на набережній Незалежності, а саме на території меморіального скверу ім. Т. Масарика. Після подеревного обліку досліджено 106 деревних порід різних видів. Хвойних – три види, листяних – дванадцять. Під час інвентаризації за санітарним станом підраховано кількість дерев у кожній категорії: І категорія – 49; ІІ категорія – 33; ІІІ категорія – 1; ІV категорія – 27; V категорія – 1. Загальна санітарна оцінка насаджень – задовільна із незначним сухостоєм та аварійними насадженнями тополі білої, що потребують заміни. Вперше на Закарпатті створено просторову модель об’єктів садово-паркового господарства на основі якісних даних за допомогою програмного забезпечення Archicad та створено 3D-моделі зелених зон із можливістю їх відображення за допомогою технології BIMх із різних ракурсів. Практична цінність. Отриманими результатами може скористатися муніципальна влада для упорядкування та догляду за сквером Т. Масарика у м. Ужгороді.

Goal. The aim of the work was to show the main stages and prospects of analysis of the obtained data of ground laser scanning of small groups of green areas of cities on the example of T. Masaryk Square in Uzhgorod, as well as to compare this technology with the classical method of inventory of green areas. Method. The paper highlights the features of the inventory of garden and park facilities using ground-based laser scanning (NLS). The method of not only determination of existence of objects of green economy but also their characteristics is offered. The inventory of green plantations and the results of its application are described on the example of T. Masaryk Square in Uzhhorod. A comparison of inventory data collected by analog methods in 2017 and NLS data in 2021. Inventory of green plantations is carried out in accordance with the Instruction on technical inventory of green plantations in cities and towns of Ukraine every five years from April to October and provides: determination of the total area occupied by green facilities, including trees, shrubs, flower beds, lawns, trails, etc.; determination of the number of trees and shrubs by types of plantings, species, age, diameter at a height of 1.3 m of tree trunks and the state of their content; determining the value of the object as a whole and its individual areas; timely introduction of changes that have taken place in green areas, in drawings, passports of green facilities and summary data on green areas of the settlement. During the inventory, the following was carried out: determination of the total area occupied by green facilities, including trees, shrubs, flower beds, lawns, paths, etc.; determination of the number of trees and shrubs by type of plantings, species, age, diameter at a height of 1.3 m of tree trunks and the state of their maintenance; determining the value of the object as a whole and its individual areas; timely introduction of changes that have taken place in green areas, in the drawings, passports of green facilities and summary data on greenery of the settlement. Results. As a result of the research, a laser scan of T. Masaryk Square in Uzhhorod was performed and the obtained data were processed. A detailed inventory of greenery on the Independence Embankment, namely on the territory of the memorial square Masaryk. After sub-tree accounting, 106 tree species of different species were studied. Conifers – 3 species, deciduous – 12. During the inventory of sanitary conditions, the following number of trees in each category: I category –49; II category – 33; III category – 1; IV category – 27; V category – 1. The general sanitary assessment of plantings is satisfactory with insignificant drought and emergency plantations of white poplar that need to be replaced.. Practical value. The obtained results can be used by the municipal authorities to tidy up and take care of T. Masaryk Square in Uzhhorod.
Inventory of garden and park facilities T. Masaryk squarem Uzhhorod using NLS
Keywords: наземне лазерне сканування; НЛС; стан зелених насаджень; інвентаризація; зелені насадження; парки; сквери; ГІС; ground laser scanning; NLS; the state of greenery; inventory; greenery; parks; squares; GIS; 712.253; 657.371