Удосконалення роботи вантажної станції Е у зв’язку з закриттям вантажного району станції - Любас, Юлія Юріївна; Liubas, Yuliia Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проміжна вантажна станція Е розташована на двоколійній дільниці І - Ясорт. Станція здійснює вантажні операції на трьох пунктах вантажної роботи: вантажному районі (ВР), під’їзній колії 1 та під’їзній колії 2. При цьому п/к 1 обслуговується власним маневровим локомотивом, а на вантажний район і п/к 2 вагони подаються станційним маневровим локомотивом. При цьому обсяги місцевої роботи на ВР постійно зменшуються та не стабільні. Робота п/к 1 і п/к 2 суттєвих змін не зазнають. Для існуючого варіанту розробляється графічна модель роботи станції та розраховуються основні показники. Другий (альтернативний) варіант передбачає закриття вантажного району з перенесенням усієї вантажної роботи на під’їзну колію 2 (за згоди власника п/к 2). Дане рішення приймається з урахуванням вантажних пристроїв і технічного оснащення п/к 2. Металовироби, що відправляються, зберігаються у критому складі, який може бути використаний для зберігання тарних вантажів з ВР. Метал, що прибуває, зберігається на відкритій площадці, яка буде використана для обробки штабельних і великовагових вантажів з ВР. Параметри даних складів і кількість засобів механізації мають забезпечити нові (збільшені за рахунок ВР) обсяги місцевих вантажів по прибуттю та по відправленню. Запропонований варіант передбачає розробку графічної моделі та розрахунок показників, що надає можливість порівняти основні показники за варіантами та зробити висновки. Необхідно зазначити, що відправники та одержувачі, які користувалися послугами вантажного району станції, як місця загального користування не будуть сплачувати станції збір за вантажні операції та збір за зберігання вантажів, а п/к МБ буде сплачувати збір за подачу і забирання вагонів за нові (збільшені) обсяги роботи. Взаємовідносини п/к МБ та інших вантажовласників будуть регулюватися 4 укладеними двосторонніми угодами. Запропонований варіант роботи станції є перспективним і дозволяє виконувати навіть збільшені розміри вантажної роботи – результати аналізу та порівняння показників. Мета роботи: удосконалення технології роботи вантажної станції Е після закриття вантажного району з перенесенням роботи на одну з під’їзних колій. У результаті детального аналізу та розрахунків побудовані дві графічних моделі роботи станції Е, визначені показники роботи та виконано їх порівняння й аналіз. Результати бакалаврської роботи можуть бути представлені залізниці для можливості зміни технології роботи діючих вантажних станцій.

Intermediate freight station E is located on the double-track section I - Yasort. The station carries out freight operations at three points of freight work: the freight area (VR), access track 1 and access track 2. At the same time, S/K 1 is served by its own shunting locomotive, and wagons are supplied to the freight area and S/K 2 by a station shunting locomotive. At the same time, the volumes of local work at the VR are constantly decreasing and are not stable. The work of S/K 1 and S/K 2 does not undergo significant changes. For the existing option, a graphical model of the station operation is being developed and the main indicators are being calculated. The second (alternative) option involves closing the cargo area with the transfer of all cargo work to the access track 2 (with the consent of the owner of the substation 2). This decision is made taking into account the cargo devices and technical equipment of the substation 2. The metal products that are being shipped are stored in a covered warehouse, which can be used to store container cargo with BP. The arriving metal is stored on an open area, which will be used to process stackable and heavy cargo with BP. The parameters of these warehouses and the number of mechanization facilities should provide new (increased due to BP) volumes of local cargo upon arrival and departure. The proposed option involves the development of a graphical model and calculation of indicators, which provides an opportunity to compare the main indicators by options and draw conclusions. It should be noted that senders and recipients who used the services of the freight area of the station, as a place of public use, will not pay the station a fee for freight operations and a fee for storing freight, and the MB sub-contractor will pay a fee for delivering and picking up wagons for new (increased) volumes of work. The relationship between the MB sub-contractor and other cargo owners will be regulated by concluded bilateral agreements. 6 The proposed variant of the station's operation is promising and allows for even increased volumes of freight work - the results of the analysis and comparison of indicators. Purpose of the work: improvement of the technology of operation of the freight station E after the closure of the freight area with the transfer of work to one of the access tracks. As a result of detailed analysis and calculations, two graphic models of the operation of the station E were built, performance indicators were determined and their comparison and analysis were performed. The results of the bachelor's thesis can be presented to the railway for the possibility of changing the technology of operation of operating freight stations.
Improving the operation of freight station E due to the closing of the station freight zone
Keywords: 6.275.02.04; – агент комерційний; вантаж; вантажна станція; вантажний район; вантажопотік; вагонопотік; відкрита площадка; витяжна колія; місцевий вагон; під’їзна колія; товарна контора; козловий кран; начальник станції; технічний огляд; комерційний огляд; критий склад; – commercial agent; cargo; cargo station; cargo area; cargo flow; car flow; open area; haulage track; local car; approach track; freight office; gantry crane; station manager; technical inspection; commercial inspection; covered warehouse