Вдосконалення міжнародних перевезень деревного вугілля автомобілями ПП «ТРАНСЕКСПО» на маршруті Львів (Україна) – Магдебург (ФРН) - Корпан, Олег Орестович; Korpan, Oleh Orestovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Вдосконалення міжнародних перевезень зазвичай проводиться з використанням програми AutoRoutExpress [1]. Програма дає можливість отримати карти маршруту Львів – Магдебург: територією України, територією Польщі, територією Німеччини. З допомогою вказаної програми побудовано також розклад і графік руху автомобіля на маршруті [1]. Основою для вдосконалення міжнародних перевезень є постачальники, споживачі та центри розподілу, а також характеристики транспортної організації «ТРАНСЕКСПО», процесів доставлення та зберігання деревного вугілля, товарних позицій та упаковки, складання одиниці продукції [2,3]. Саме ці дані дозволяють вдосконалити міжнародні перевезення деревного вугілля автомобілями ПП «ТРАНСЕКСПО» на маршруті Львів – Магдебург. Програмний комплекс AutoRoutExpress наразі є одним з найбільш ефективних засобів для розробки маршруту, розкладу та графіку руху. Для вдосконалення міжнародних перевезень деревного вугілля оцінено вантажопотоки транспортної організації «ТРАНСЕКСПО», опрацьовано особливості ринку деревного вугілля в Україні, методи організації перевезень та вимоги до доставлення деревного вугілля, проаналізовано застосування засобів для здійснення митного контролю, розраховано коефіцієнт використання вантажності АТЗ на маршруті Львів – Магдебург [4,5]. Розрахунок витрат на експлуатацію рухомого складу, складання калькуляції собівартості транспортних послуг дають можливість оцінити результати фінансової діяльності після вдосконалення міжнародних перевезень деревного вугілля автомобілями ПП «ТРАНСЕКСПО» на маршруті Львів – Магдебург. Також розроблено інженерно-технічні заходи з охорони праці. Об’єкт дослідження – транспортний процес доставки деревного вугілля на маршруті Львів – Магдебург. Предмет дослідження – переміщення деревного вугілля на маршруті Львів – Магдебург. Мета дослідження: досягнути мінімальної собівартості перевезення деревного вугілля на маршруті Львів – Магдебург і за рахунок цього посилити конкурентну перевагу фірми «ТРАНСЕКСПО» на ринку транспортних послуг. В результаті проведених досліджень визначено, що три автомобілі DAF TE 95 XF вантажністю 20 т зможуть виконати річний обсяг перевезень деревного вугілля на маршруті Львів - Магденбург (Німеччина) по системі естафетної їзди в обсязі 3170т. Автомобілі мають виконати 159 рейсів, їх обслуговують 6 водіїв.

Improving international transportation is usually done using the AutoRoutExpress program [1]. The program makes it possible to get maps of the route Lviv - Magdeburg: through the territory of Ukraine, the territory of Poland, the territory of Germany. With the help of the specified program, the timetable and schedule of the car movement on the route are also built [1]. The basis for improving international transportation is suppliers, consumers and distribution centers, as well as the characteristics of the transport organization "TRANSEXPO", the processes of delivery and storage of charcoal, product items and packaging, assembly of a unit of production [2,3]. It is these data that make it possible to improve the international transportation of charcoal by vehicles of the "TRANSEXPO" PE on the route Lviv - Magdeburg. The AutoRoutExpress software complex is currently one of the most effective tools for developing a route, schedule and traffic schedule. In order to improve the international transportation of charcoal, the cargo flows of the transport organization "TRANSEXPO" were evaluated, the peculiarities of the charcoal market in Ukraine, the methods of organizing transportation and the requirements for the delivery of charcoal were studied, the use of means for customs control was analyzed, the coefficient of utilization of ATZ cargo on the Lviv - Magdeburg route was calculated [4,5]. Calculating costs for the operation of rolling stock, drawing up the calculation of the cost of transport services make it possible to assess the results of financial activity after the improvement of international transportation of charcoal by cars of PE "TRANSEXPO" on the route Lviv - Magdeburg. Engineering and technical measures for labor protection were also developed. The object of the study is the transport process of charcoal delivery on the route Lviv - Magdeburg. The subject of the study is the movement of charcoal on the route Lviv - Magdeburg. The purpose of the study: to achieve the minimum cost of charcoal transportation on the Lviv - Magdeburg route and, due to this, to strengthen the competitive advantage of the company "TRANSEXPO" in the market of transport services. As a result of the conducted research, it was determined that three DAF TE 95 XF cars with a load capacity of 20 tons will be able to carry out the annual volume of charcoal transportation on the route Lviv - Magdenburg (Germany) on the relay system in the amount of 3170 tons. Cars have to complete 159 flights, they are served by 6 drivers.
Improvement of international charcoal transportation by vehicles of PE "TRANSEXPO" on the route Lviv (Ukraine) - Magdeburg (Germany)
Keywords: 6.275.03.03; - товарна позиція; упаковка; одиниця продукції; перевезення; маршрут руху; митний контроль; - product position; packaging; unit of production; transportation; route of movement; customs control. List of used literature sources. 1. Tankov K.?M.; Trydid; O. M.; Kolodyzieva T. O. (2006). Vyrobnycha lohistyka: Navch. posib. Kh.:Inzhek; 352. 2. Vilkovskyi Ye.K.; Kelman I.I.; Bakulich O.O. (2007). Vantazhoznavstvo. Lviv: Intelekt-Zakhid; . - 496. 3. Vilkovskyi Ye.K.; Bakulich O.O. (200). Vantazhoznavstvo (vantazhi; pravyla perevezen; rukhomyi sklad): navch. posibnyk. Lviv: Intelekt-Zakhid; . 224. 4. Polozhennia pro tekhnichne obsluhovuvannia i remont dorozhnikh transportnykh zasobiv avtomobilnoho transportu. (1998). K.: Mintrans Ukrainy; . 16. 5. Fornalchyk Ye.Iu.; Oliskevych M.S.; Mastykash O.L.; Pelo R.A. (2004). Tekhnichna ekspluatatsiia ta nadiinist avtomobiliv: navchalnyi posibnyk. Lviv: Afisha; . 492