Аналіз режимів фрагмента розвитку електричної мережі 110 кВ АТ «Хмельницькобленерго» з реконструйованою підстанцією «Кринцилів» - Максимів, Назар Тарасович; Maksymiv, Nazar Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У АТ «Хмельницькобленерго» дефіцит потужності є проблемою, для вирішення якої необхідний розвиток електричних мереж 35-110 кВ [1]. Розробка проекту розвитку електричної мережі вимагає вирішення ряду необхідних задач: реконструкції діючих підстанцій, їх розподільних злагод; реконструкції діючих ліній електропересилання; проектування нових підстанцій і ліній електричних мереж; дослідження режимів схеми розвитку електричної мережі. Об’єктом дослідження є фрагмент діючої ЕМ 35-110 кВ з підстанціями «Кристал», «Городок», «Лісоводи», «Закупне», «Чемерівці», «Вишнівчик», «Томашівка», «Солобківці» та «Кринцилів» і повітряних ліній «Ярмолинці–Кристал», «Кристал–Горолок», «Городок–Станкозавод», «Станкозавод–Лісоводи», «Лісоводи–Закупне», «Закупне–Вишнівчик», «Вишнівчик–Кринцилів», «Кринцилів–Томашівка», «Томашівка–Ярмолинці» та «Томашівка–Солобківці». Предметом дослідження є схема розвитку фрагмента електричної мережі з врахуванням реконструкції підстанції «Кринцилів» та аналіз її усталених режимів. Мета роботи – розробити схему розвитку фрагмента нормальної схеми електричних з’єднань 110 кВ АТ «Хмельницькобленерго» з реконструйованою підстанцією «Кринцилів», здійснити вибір нових трансформаторів підстанції «Кринцилів», вибрати проводи повітряних ліній електропересилання та виконати аналіз режимів нової електричної мережі, вибрати її основне силове електроустаткування. Схему розвитку фрагмента електричної мережі з реконструйованою ПС «Кринцилів» розроблено з врахуванням географічного розташування ПС «Кринцилів» [2], карти-схеми ПЛ-110 кВ АТ «Хмельницькобленерго» [3], вимог чинних нормативних документів [4]. ПС «Кринцилів» буде живитися від шин 110 кВ ПС «Вишнівчик» одноколовою ПЛ-12 «Вишнівчик–Кринцилів» та шин 110 кВ ПС «Томашівка» одноколовою ПЛ-13 «Томашівка–Кринцилів». З дотриманням діючих правил і методик [5, 6] вибрано головну схему електричних з’єднань ПС «Кринцилів» та її основне силове електроустаткування. На цифровій моделі схеми розвитку фрагмента електричної мережі з ПС «Кринцилів», яку сформовано у графічно-розрахунковому комплексі ДАКАР ЕЛЕКС [7], досліджено нормальні та післяаварійні усталені режими за максимального навантаження підстанцій «Кристал», «Городок», «Лісоводи», «Закупне», «Чемерівці», «Вишнівчик», «Томашівка», «Солобківці» з врахуванням реконструкції ПС «Кринцилів» та зміни її навантаження. Втрати активної потужності в електричній мережі з реконструйованою ПС «Кринцилів» з живленням електричної мережі від шин 110 кВ ПС «Вишнівчик» та шин 110 кВ ПС «Томашівка» становлять 2260 кВт при навантаженні мережі 80,859 + j40,263 МВА. Схема розвитку електричної мережі з реконструйованою ПС «Кринцилів» з живленням підстанції від ПС «Вишнівчик» та ПС «Томашівка» є оптимальною. Проводи діючих повітряних ліній «Ярмолинці–Кристал», «Кристал–Горолок», «Городок–Станкозавод», «Станкозавод–Лісоводи», «Лісоводи–Закупне», «Закупне–Вишнівчик», «Вишнівчик–Кринцилів», , «Томашівка–Ярмолинці» та «Томашівка–Солобківці», а також новоспорудженої повітряної лінії «Кринцилів–Томашівка», у післяаварійних режимах мережі не перевантажувалися. Тому, заміну проводів діючих ПЛ на проводи більшого перерізу виконувати не потрібно Розроблена схема розвитку електричної мережі АТ «Хмельницькобленерго» з реконструйованою ПС «Кринцилів» може бути реалізована, так як ПЛ-110 кВ «Ярмолинці–Кристал», «Кристал–Горолок», «Городок–Станкозавод», «Станкозавод–Лісоводи», «Лісоводи–Закупне», «Закупне–Вишнівчик», «Вишнівчик–Кринцилів», «Томашівка–Ярмолинці» та «Томашівка–Солобківці» за результатами дослідження нормальних, післяаварійних усталених режимів ЕМ і режиму перспективного навантаження, мають достатній запас по пропускній здатності. «Кристал», «Городок», «Лісоводи», «Закупне», «Чемерівці», «Вишнівчик», «Томашівка», «Солобківці» та реконструйованої «Кринцилів» буде забезпечений пристроями регулювання РПН і ПБЗ трансформаторів.

In JSC "Khmelnytskoblenergo" the power deficit is a problem, the solution of which requires the development of 35-110 kV electric networks [1]. The development of a project for the development of an electric network requires the solution of a number of necessary tasks: reconstruction of existing substations, their distribution networks; reconstruction of existing power transmission lines; design of new substations and lines of electric networks; study of the modes of the electric network development scheme. The object of the study is a fragment of the existing 35-110 kV EM with the substations "Krystal", "Gorodok", "Lisovody", "Zakupne", "Chemerivtsi", "Vyshnivchyk", "Tomashivka", "Solobkivtsi" and "Kryntsiliv" and the overhead lines "Yarmolintsi-Krystal", "Krystal-Horolok", "Gorodok-Stankozavod", "Stankozavod-Lisovody", "Lisovody-Zakupne", "Zakupne-Vyshnivchyk", "Vyshnivchyk-Kryntsiliv", "Kryntsiliv-Tomashivka", "Tomashivka-Yarmolintsi" and "Tomashivka-Solobkivtsi". The subject of the study is the development scheme of a fragment of the electrical network taking into account the reconstruction of the substation "Kryntsiliv" and the analysis of its steady-state modes. The purpose of the work is to develop a development scheme for a fragment of the normal 110 kV electrical connection scheme of JSC Khmelnytskoblenergo with the reconstructed Kryntsiliv substation, select new transformers for the Kryntsiliv substation, select overhead transmission line wires, and analyze the modes of the new electrical network, and select its main power electrical equipment. The development scheme for a fragment of the electrical network with the reconstructed Kryntsiliv substation was developed taking into account the geographical location of the Kryntsiliv substation [2], maps-schemes of the 110 kV overhead line of JSC Khmelnytskoblenergo [3], and the requirements of current regulatory documents [4]. The Kryntsiliv substation will be powered by the 110 kV busbars of the Vyshnivchyk substation with the single-circuit PL-12 Vyshnivchyk–Kryntsiliv and the 110 kV busbars of the Tomashivka substation with the single-circuit PL-13 Tomashivka–Kryntsiliv. In compliance with the current rules and methods [5, 6], the main electrical connection scheme of the Kryntsiliv substation and its main power electrical equipment have been selected. On the digital model of the development scheme of the electric network fragment with the substation "Kryntsiliv", which was formed in the graphic and computational complex DAKAR ELEKS [7], normal and post-accident steady-state modes at maximum load of the substations "Krystal", "Gorodok", "Lisovody", "Zakupne", "Chemerivtsi", "Vyshnivchyk", "Tomashivka", "Solobkivtsi" were studied, taking into account the reconstruction of the substation "Kryntsiliv" and changes in its load. Active power losses in the electric network with the reconstructed substation "Kryntsiliv" with power supply from the 110 kV buses of the substation "Vyshnivchyk" and the 110 kV buses of the substation "Tomashivka" are 2260 kW at a network load of 80.859 + j40.263 MVA. The scheme of development of the electric network with the reconstructed substation "Kryntsiliv" with the substation power supply from the substation "Vyshnivchyk" and the substation "Tomashivka" is optimal. The wires of the operating overhead lines "Yarmolintsi-Krystal", "Krystal-Gorolok", "Gorodok-Stankozavod", "Stankozavod-Lisovody", "Lisovody-Zakupne", "Zakupne-Vyshnivchyk", "Vyshnivchyk-Kryntsiliv", , "Tomashivka-Yarmolintsi" and "Tomashivka-Solobkivtsi", as well as the newly constructed overhead line "Kryntsiliv-Tomashivka", were not overloaded in the post-emergency network modes. Therefore, it is not necessary to replace the wires of the existing overhead lines with wires of a larger cross-section. The developed scheme for the development of the electrical network of JSC "Khmelnytskoblenergo" with the reconstructed substation "Kryntsiliv" can be implemented, since the 110 kV overhead lines "Yarmolintsi–Krystal", "Krystal–Gorolok", "Gorodok–Stankozavod", "Stankozavod–Lisovody", "Lisovody–Zakupne", "Zakupne–Vyshnivchyk", "Vyshnivchyk–Kryntsiliv", "Tomashivka–Yarmolintsi" and "Tomashivka–Solobkivtsi" according to the results of the study of normal, post-accident stable modes of the power system and the prospective load mode have a sufficient margin of capacity. "Krystal", "Gorodok", "Lisovody", "Zakupne", "Chemerivtsi", "Vyshnivchyk", "Tomashivka", "Solobkivtsi" and the reconstructed "Kryntsiliv" will be equipped with on-load tap-changer and PBZ transformer regulation devices.
Analysis of the operating conditions of the JSC «Khmelnytskoblenergo» 110 kV electric grid development fragment with the reconstructed «Kryntsiliv» substation
Keywords: 6.141.00.00