Соціальна інтеграція та адаптація внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади - Федор, Уляна Степанівна; Fedor, Uliana Stepanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота досліджує соціальну інтеграцію та адаптацію ВПО в умовах російсько-української війни, акцентуючи на ролі соціальної роботи з урахуванням актуальних соціально-економічних і психологічних чинників[2]. Об'єкт дослідження: соціальна робота з ВПО у процесі їхньої інтеграції та адаптації до умов територіальних громад України. Предмет дослідження: методи, інструменти та виклики соціальної роботи, спрямовані на забезпечення соціальної інтеграції та адаптації ВПО у сучасних територіальних громадах України. Мета: дослідити особливості соціальної інтеграції та адаптації ВПО та запропонувати практичні рекомендації для підвищення ефективності цих процесів. Результати дослідження: проаналізовано нормативно-правову підтримку ВПО [1]. Визначено ключові бар’єри для ВПО: економічні труднощі (75%), психологічні проблеми (60%) і соціально-культурні упередження (45%). Досвід КЗ «Центр надання соціальних послуг» підтвердив ефективність соціальної роботи (65% опитаних відзначили покращення), попри обмеження через нестачу фінансування та вигорання працівників. Значущу роль відіграють ГО та волонтери [3]. Надано рекомендації щодо посилення міжсекторної взаємодії та вдосконалення підтримки.

The thesis examines the social integration and adaptation of IDP samid the Russian-Ukrainian war, focusing on the role of social work, taking into account current socio-economicand psychological factors. Object of research: social workwith IDP sduring their in tegrationand adaptationtoterritorial communities inUkraine Subject of the study: methods, tools, and challenges of social work to ensures ocialintegration and adaptation of IDP sin modern territorial communities of Ukraine. Objective: to study the peculiarities of social integration and adaptation of IDP sand to offerpracticalrecommendationsforimprovingtheeffectivenessofthese processes. Researchresults:theregulatoryandlegalsupportforIDPswasanalyzed [1]. KeybarriersforIDPswereidentified: economicdifficulties (75%), psychologicalproblems (60%), andsocio-culturalprejudices (45%). TheSocialServicesCenter’sexperienceconfirmedsocialworkeffectiveness (65% notedimprovements), despite funding short ages and staffburnout. NGOsandvolunteersplay a significantrole [3]. Recommendations weremadetostrengthencross-sectoralcooperationandimprovesupport.
Social integration and adaptation of internally displaced persons in territorial communities
Keywords: 6.231.00.00; ВПО; соціальна інтеграція; соціальна адаптація; соціальна робота; територіальні громади; воєнний стан; IDPs; socialintegration; socialadaptation; socialwork; localcommunities; martiallaw