The concept of “gated community” and its explication in the theory and practice of urban planning: A literature review - Черкес, Богдан; Ідак, Юлія; Франків, Роман; Cherkes, Bohdan; Idak, Yuliya; Frankiv, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Актуальність дослідження полягає у розширенні змістовних меж понять, що активно використовується в сучасній містобудівній теорії та практиці. Таким є поняття «закрита спільнота», яке через свій міждисциплінарний характер в сучасній теорії і практиці містобудування не є чітко означене і змістовно окреслене. Мета дослідження спрямована у розкритті та розумінні сутності поняття «закрита спільнота», виявлення його взаємозв’язків із урбаністичними концептами та встановлення його ролі в контексті теорії і практики містобудування. У дослідженні використано комплексний методологічний підхід, що базується на логіко-філософському підході і поєднує термінологічний та просторовий аналізи. У ході дослідження було визначено сутнісні ознаки понять «спільнота» та «закрита спільнота», а також їх взаємозв’язок з іншими поняттями, що стосуються організації житлового середовища на територіальному рівні. Розширено визначення поняття «закрита спільнота» з урахуванням містобудівної компоненти. Результати дослідження вказують на те, що формування закритих спільнот можуть мати як позитивний, так і негативний вплив на розвиток міста. Запропоновано розглядати закриту спільноту як групу об’єктів, що характеризуються вираженою орієнтацією на внутрішню взаємодію та взаємодопомогу між її членами. Такому визначенню передували результати щодо розкриття місця та ролі «закритих спільнот» у структурі міста, виявлення сутнісних ознак вихідних для дослідження понять «спільнота» та «закрита спільнота», встановлення взаємозв’язку із тими поняттями, що мають місце при описі особливостей організації житлового середовища на територіальному рівні, а також відповідності визначення закритої спільноти до її специфіки функціонування на територіальному рівні. Визначено, що у містобудуванні її характерними ознаками є фізична ізоляція та контрольований доступ. Уточнено, що такий тип спільноти може призводити до роздробленості міста на менші відокремлені територіальні одиниці. Практичною цінністю даної роботи є можливість врахування її результатів у процесі розробки стратегії розвитку міста з метою раціональної організації житлового середовища. Крім того, результати можуть допомогти керуючим інституціям визначити оптимальні шляхи співпраці з закритими спільнотами, забезпечуючи баланс між їх потребами і вимогами до збереження міської ідентичності та сталості.

The research relevance is determined by expanding the meaningful boundaries of the concepts that are actively used in modern urban planning theory and practice. The study aims to reveal and understand the essence of the concept of “gated community”, identify its interrelationships with urban concepts and establish its role in the context of urban planning theory and practice. A comprehensive methodological approach based on a logical and philosophical approach and combining terminological and spatial analyses was used. The study identified the essential features of the concepts of “community” and “gated community”, as well as their relationship with other concepts related to the organisation of the living environment at the territorial level. The definition of the concept of “gated community” is expanded to include the urban planning component. The results of the study indicate that the formation of gated communities can have both a positive and negative impact on urban development. A gated community is proposed to be regarded as a group of objects characterised by a pronounced focus on internal interaction and mutual assistance between its members. Such a definition was preceded by the results of revealing the place and role of “gated communities” in the city structure, identifying the essential features of the initial concepts of “community” and “gated community”, establishing the relationship with the concepts that take place when describing the peculiarities of the organisation of the living environment at the territorial level, as well as the correspondence of the definition of a gated community to its specifics of functioning at the territorial level. It is determined that in urban planning its characteristic features are physical isolation and controlled access. It is clarified that this type of community can lead to the fragmentation of the city into smaller, separate territorial units. The practical value of this work is the possibility of considering its results in the process of developing a city development strategy for the rational organisation of the living environment. In addition, the results can help governing institutions identify the best ways to cooperate with gated communities, ensuring a balance between their needs and the requirements for preserving urban identity and sustainability.
Поняття «закрита спільнота» та його експлікація у теорії і практиці містобудування: огляд літератури
Keywords: закриті житлові комплекси; сутнісні ознаки; концепти; містопланування; closed residential complexes; essential features; concepts; planning of cities; 711.4