Проблеми Закарпатської України в міжнародних відносинах періоду Другої світової війни - Макарчук, О. Г. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Розглянуто маловідомі аспекти вирішення питання про державну приналежність Закарпатської України (1939–1945 рр.), зокрема таємні зусилля сталінської дипломатії. Розглянуті намагання україномовного населення словацької Пряшівщини возз'єднатись з Українською РСР (1945 р.). The article is dedicated to the obscure aspects of resolving the question as to the state affliation of the Transcarpathian Ukraine (1939–1945) in particular to the clandestine efforts of Stalin's dyplomacy. The attempts of the Ukrainian speaking population of the Slovac Priashivshchyna to unite with Ukrainian SSR (1945) are concidered as well.