Інформаційна система діяльності автомобільного салону - Капанайко, Арсен Тарасович; Kapanaiko, Arsen Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема недостатньої цифровізації бізнес-процесів у автосегменті стала одним з головних бар’єрів для ефективної комунікації з клієнтами. Попри високу вартість товарів та очікування якісного сервісу, багато автосалонів досі не використовують сучасні ІТ-рішення для інформування, обслуговування і супроводу потенційних покупців. У сучасного клієнта обмаль часу, і він очікує, що автосалон матиме зручний веб-сайт чи застосунок, де можна ознайомитись з автомобілем, порівняти комплектації, дізнатись про наявність і одразу забронювати купівлю. У конкурентному середовищі автомобільного ринку саме якість інформаційної системи обслуговування стає критичною. Висока ціна товару вимагає бездоганного користувацького досвіду. Тому автоматизація процесів вибору, демонстрації, бронювання покупки та подальший продаж є важливою інвестицією в бізнес. Основною проблемою існуючих рішень є обмежений функціонал, слабка персоналізація, незручний інтерфейс або ненадійність. Саме тому було обрано тему створення якісної інформаційної системи, яка відповідатиме потребам клієнтів та обслуговуючого персоналу. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процеси автоматизації діяльності автомобільного салону. Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи та засоби проектування і програмної реалізації інформаційної системи для автоматизації процесів. Метою роботи є створення інформаційної системи, що забезпечує автоматизацію ключових бізнес-процесів автосалону: від перегляду авто онлайн до бронювання та супроводу покупки. Система має забезпечити зручну навігацію по модельному ряду, фільтрацію за технічними параметрами, перегляд опису та фото а також бронювання покупки автомобіля через веб-інтерфейс. Кінцевим результатом є програмна реалізація системи у вигляді багатосторінкового веб-сайту з підключенням до API, інтеграцією з базою даних, підтримкою авторизації користувачів, створенням персональних акаунтів та відображенням фільтрованих результатів пошуку. Фронтенд реалізовано з використанням React та Styled Components, а бекенд – на базі власного REST API, написаного на Node.js та Express.js з розгортанням на хмарному сервері. Система орієнтована на масштабованість та подальше розширення функцій.

The problem of insufficient digitalization of business operations in the automotive segment has become one of the main barriers to effective communication with customers. Despite the high cost of goods and the expectation of quality service, many car dealerships still do not use modern IT solutions to inform, service, and support potential customers. The modern customer is short on time and expects a car dealership to have a user-friendly website or app where they can learn about the car, compare the equipment, find out about availability, and book a purchase right away. In the competitive environment of the automotive market, it is the service’s quality information system that becomes critical. The high price of a product requires an impeccable user experience. That's why automating the processes of selecting, demonstrating, booking, and then selling a car is an important business investment. The main problem with existing solutions is limited functionality, poor personalization, inconvenient interface, or unreliability. That is why the topic of creating a high-quality information system that will meet the needs of customers and staff was chosen. Object of research. The object of the investigation is the processes of automating the activities of a car dealership. The subject of research. The subject of the research is the methods and means of designing and software implementation of an information system for automating these processes. The goal of this work is to create an information system that automates key business processes of a car dealership: from online car browsing to booking and purchase support. The system ought to provide convenient navigation through the model range, filtering by technical parameters, viewing descriptions and photos, and booking a car purchase through a web interface. The end result is a software implementation of the system in the form of a multi-page website with API connection, database integration, support for user authorization, creation of personal accounts, and display of filtered search results. The frontend is implemented using React and Styled Components, and the backend is based on a proprietary REST API written in Node.js and Express.js and deployed on a cloud server. The system is focused on scalability and further expansion of functions.
Information system for the activities of the car salon
Keywords: 6.126.00.01; автоматизація; автосалон; автомобілі; інформаційна система; клієнт. Перелік використаних джерел: 1. Future of Automotive Sales and Aftersales. URL: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Consumer-Business/gx-deloitte-future-of-automotive-sales-aftersales.pdf (дата звернення: 30.04.2025) 2. The future of automotive mobility to 2035. URL: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/gx-deloitte-future-automotive-mobility-study.pdf (дата звернення: 30.04.2025); automation; car dealership; cars; information system; client