Аналіз статистичних зв’язків між рівнями самогубств та випадків смерті внаслідок ушкоджень з невизначеним наміром як свідчення потенційної латентності рівня самогубств в Україні - Задорожний, Назар; Zadorozhny, Nazar (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті проаналізовано наявні статистичні дані щодо рівнів та коефіцієнтів причин смерті в Україні згідно з інформацією Державної служби статистики України у проміжку з 2005 по 2021 рік, серед яких особливу увагу присвячено навмисному самоушкодженню (самогубству) та випадкам ушкоджень з невизначеним наміром. Описано статистичні категорії та ознаки, згідно з якими збирають дані щодо випадків смерті від навмисного самоушкодження в Україні. Виконано часткове порівняння цих показників із показниками інших країн, зокрема, США та країн Європейського Союзу. Здійснено аналіз динаміки змін рівнів зареєстрованих самогубств та смертей через випадки ушкоджень з невизначеним наміром. Підкреслено необґрунтованість надмірної флуктуації показника коефіцієнта смертей внаслідок випадків ушкодження з невизначеним наміром. Вперше застосовано накладання патернів даних у категоріях відсоткового поділу вікових груп, після чого проведено аналіз отриманих результатів задля визначень кореляції із застосуванням коефіцієнта Пірсона. Здійснено порівняння коефіцієнтів для рівнів смерті від навмисного самоушкодження і з іншими категоріями причин смерті, серед них – випадкове утоплення та занурення у воду та випадкове отруєння, спричинене іншими отруйними речовинами. Згадано додаткові статистичні аномалії, що стосуються показників коефіцієнтів самогубств та випадківушкоджень з невизначеним наміром, зокрема, в регіональному розрізі в Україні. Обґрунтовано позицію, що виявлені результати дають змогу стверджувати про ненадійність відкритих статистичних даних щодо рівнів самогубств в Україні, а також позицію, що випадкам смерті внаслідок навмисного самоушкодження в Україні може бути притаманний високий рівень латентності у зв’язку з кваліфікацією їх як смертей через випадки ушкоджень з невизначеним наміром.

The article analyzes the available statistical data on the levels and coefficients of the causes of death in Ukraine according to the information of the State Statistics Service of Ukraine in the period from 2005 to 2021, among which special attention that is paid to intentional self-harm (suicide) and cases of injuries with undetermined intent. Statistical categories and signs are described, according to which data are collected on cases of death from intentional self-harm in Ukraine. A partial comparison of these indicators with the indicators of other countries, in particular, the USA and the countries of the European Union, was carried out. An analysis of the dynamics of changes in the levels of registered suicides and deaths due to injuries with an undetermined intent was carried out. The unreasonableness of the excessive fluctuation of the indicator of the coefficient of deaths due to cases of injury with an uncertain intention is emphasized. For the first time, superimposition of data patterns in the categories of percentage distribution of age groups was applied, after which an analysis of the obtained results was carried out to determine the correlation using the Pearson coefficient. A comparison of death rates from deliberate self-harm was made with other categories of causes of death, including accidental drowning and submersion and accidental poisoning by other toxic substances. Additional statistical anomalies related to indicators of suicide rates and cases of injuries with undetermined intent are mentioned, in particular, regionally in Ukraine. The position that the revealed results allow us to assert the unreliability of open statistical data on the levels of suicides in Ukraine, as well as the position that cases of death due to intentional self-harm in Ukraine may be characterized by a high level of latency because of their qualification as deaths due to cases of injuries with an undetermined intent., is substantiated.
Analysis of statistical relationships between the levels of suicides and deaths due to injuries with undefined intent as evidence of the potential latentity of the suicides rate in Ukraine
Keywords: статистика; кримінологія; самогубство; навмисне самоушкодження; випадки ушкодження з невизначеним наміром; латентність самогубств; коефіцієнт самогубств; statistics; criminology; suicide; intentional self-injury; cases of injury with unknown intent; suicide latency; suicide rate; 343.9; 343.614