Наука і техніка у структурі та динаміці ноосфери за В. І. Вернадським: методологічні аспекти - Чурсінова, Оксана (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Розглядаються методологічні ідеї В. І. Вернадського, які істотно вплинули на розвиток вітчизняної науки і технічної діяльності в Україні. Показано, що згідно з позицією В. І. Вернадського наука і техніка в структурі ноосфери є системоутворювальним і динамічним чинником розвитку організованого людства. In the article it is examined methodological ideas of V. I .Vernadsky, which substantially influenced the development of native science and technical activity in Ukraine. It is showed that, according to Vernadsky’s positions, science and technology in the structure of noosphere appear as systematizing and dynamic factors in the development of organized humanity.
Science and technics in the structure and dynamics of noosphere after Vernadsky: methodological aspects
Keywords: ноосфера; методологія; техногенез; техносфера; noosphere; methodology; technical genesis; technical sphere