Удосконалення роботи вантажної станції Х у зв’язку зі зміною технології розвезення місцевих вагонів на дільниці залізничних перевезень - Синичич, Петро Михайлович; Synychych, Petro Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проміжна вантажна станція Хвант розташована на двоколійній дільниці Р – С. Віднесена до ІІ класу, станція Хвант – поперечного типу, вона обладнана електричною централізацією стрілок та сигналів (ЕЦ). Перегони обладнані – НАБ (системою напівавтоблокування). Вид тяги – тепловозна (2М62). Локомотивне та вагонне депо розташовані на дільничній станції С. Існуюча технологія передбачає, що станція Хвант приймає, обробляє і відправляє один відправницький маршрут з непарного напрямку та збірні поїзди з обох напрямків. Наскрізні транзитні вантажні поїзди проходять станцію Хвант без переробки. Обробка транзитних поїздів на ст.Хвант технологічним процесом дільниці не передбачена. Основне призначення станції Хвант – виконання вантажних операцій на пунктах вантажної роботи, а саме: 1. Вантажному району (місця загального користування). 2. Під’їзній колії 1 – підприємства, що відноситься до галузі чорної металургії, має значні обсяги вантажної роботи та власний маневровий локомотив. 3. Під’їзну колію 2 із незначними обсягами вантажної роботи – тільки вивантаження місцевих вагонів – обслуговується станційним маневровим локомотивом. Аналіз показує, що після збільшення обсягів роботи вантажних пунктів ст.Хвант значна кількість місцевих вагонів у складі кожного збірного поїзда ускладнює роботу (відчеплення-причеплення вагонів) на інших проміжних станціях дільниці. В той самий час з’являється можливість сформувати на кожній дільничній станції один вивізний поїзд (достатньої маси та довжини) призначенням на ст.Хвант. 4 Ефективність такого варіанту довести побудовою другого варіанту графічної моделі роботи ст.Хвант та розрахованими на його основі показниками. Це означає, що після зміни технології розвезення місцевих вагонів на даній дільниці залізничних перевезень відбутися скорочення середнього простою місцевого вагону на ст.Хвант та середнього простою місцевого вагону під однією вантажною операцією, що означає означатиме економічний ефект після впровадження. Такого зменшення двох основних показників можна досягти, крім того, шляхом зміни окремих елементів технології роботи станції Хвант. Загалом, запропоновані зміни технології роботи ст.Хвант мають мати позитивний результат. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння та аналіз. Результати досліджень можуть бути використані для вивчення можливості впровадження окремих елементів даної технології в роботі вантажних станцій.

The intermediate freight station Khvant is located on the double-track section R – S. Classified as class II, the Khvant station is of the transverse type, it is equipped with electric centralization of switches and signals (EC). The runs are equipped with NAB (semi-automatic blocking system). Type of traction is diesel locomotive (2M62). The locomotive and wagon depot are located at the station S. The existing technology provides that the Khvant station receives, processes and sends one outgoing route from an odd direction and group trains from both directions. Through transit freight trains pass the Khvant station without processing. Processing of transit trains at the Khvant station is not provided for by the technological process of the section. The main purpose of the Khvant station is to perform freight operations at freight work points, namely: 1. Freight area (common areas). 2. Access track 1 - an enterprise related to the ferrous metallurgy industry has significant volumes of freight work and its own shunting locomotive. 3. Access track 2 with insignificant volumes of freight work - only unloading of local cars - is served by a station shunting locomotive. The analysis shows that after increasing the volumes of work of the freight points of the Khvant station, a significant number of local cars in each group train complicates the work (uncoupling-coupling of cars) at other intermediate stations of the section. At the same time, it becomes possible to form one outbound train (of sufficient mass and length) for each sub-station to Khvant station. The effectiveness of this option can be proven by building the second version of the graphical model of the Khvant station operation and the indicators calculated on its basis. This means that after changing the technology of local wagon delivery on this railway transportation section, there will be a reduction in the average downtime of a local wagon at Khvant station and the average downtime of a local wagon under one cargo operation, which means an economic effect after implementation. Such a reduction in two main indicators can be achieved, in addition, by changing individual elements of the Khvant station operation technology. In general, the proposed changes in the Khvant station operation technology should have a positive result. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station operation were determined, and their comparison and analysis were performed. The results of the research can be used to study the possibility of implementing individual elements of this technology in the operation of cargo stations.
Improving the operation of freight station H due to changes in the technology for transporting local wagons at the railway transportation section
Keywords: 6.275.02.04; – критий склад; відкрита площадка; місцевий вагон; вантажна станція; під’їзна колія; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; товарна контора; агент комерційний; начальник станції; пункт технічного огляду; вантажний район; пункт комерційного огляду; вантажно-розвантажувальні машини; збірний поїзд; вивізний поїзд; – covered warehouse; open area; local wagon; freight station; approach track; wagon flow; freight flow; haulage track; freight office; commercial agent; station manager; technical inspection point; freight area; commercial inspection point; loading and unloading vehicles; group train; export train