Конкурентоспроможність бренду мінеральної води "Карпатська джерельна" ТОВ "Торговий дім "Карпатські мінеральні води" на регіональному ринку - Гожельник, Вікторія Олегівна; Hozhelnyk, Viktoriia Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На сьогоднішній день конкурентоспроможність підприємства розглядається як комплексна здатність ефективно функціонувати в умовах ринку та реагувати на виклики зовнішнього середовища, при цьому, формуючи і реалізуючи стійкі конкурентні преваги [2]. Важливу роль у підвищенні конкурентоспроможності відіграє впровадження сучасних маркетингових технологій, зокрема, персоналізованої комунікації, бренд-менеджменту та стратегічного позиціонування [3]. Окрім того, розвиток цифрових технологій, які трансформують підходи до оцінювання конкурентоспроможності, вимагають адаптації до нових каналів взаємодії з споживачем [5]. Бренд виступає стратегічним активом, що безпосередньо впливає на рівень конкурентоспроможності підприємства, адже забезпечує диференціацію продукції та формує емоційний зв'язок з споживачем [4]. Формування конкурентного бренду забезпечує зростання рівня впізнаваності, формує довіру та прихильність споживачів, що в умовах жорсткої ринкової конкуренції стає вирішальним чинником стабільності підприємства [1]. Об’єкт дослідження – діяльність ТОВ «Торговий дім «Карпатські мінеральні води» на регіональному ринку. Предмет дослідження – формування та підтримка конкурентоспроможності бренду «Карпатська джерельна» ТОВ «Торговий дім «Карпатські мінеральні води» на регіональному ринку мінеральної води. Мета дослідження – оцінити рівень конкурентоспроможності бренду «Карпатська джерельна» та розробити маркетингові заходи, що спрямовані на її підвищення. Результати дослідження. ТОВ «Торговий дім «Карпатські мінеральні води» спеціалізується на дистрибуції бутильованої мінеральної води бренду «Карпатська джерельна» та забезпечує постачання продукції до торгових мереж, магазинів та закладів. Асортимент підприємства охоплює різні об’єми та види мінеральної води – негазована, слабогазована, сильногазована, зі смаком фруктів, дитяча, у великих пакуваннях. Така асортиментна політика орієнтована як на цільового, так і на масового споживача. Підприємство дотримується конкурентної цінової політики, яка враховує витрати, рівень попиту, позицію конкурентів, а також використовує систему знижок і акційних пропозицій для стимулювання збуту. У межах маркетингової діяльності активно застосовуються елементи телевізійної, зовнішньої реклами, реклама у транспорті, співпраця з ритейлерами та участь у промоакціях. На основі проведеного аналізу конкурентоспроможності бренд «Карпатська джерельна» має найвищу інтегральну оцінку серед основних конкурентів на регіональному ринку, зокрема в порівнянні з брендами «Моршинська» та «Bon Aqua». Визначено, що сильні сторони бренду полягають у різноманітності асортименту, активній маркетинговій підтримці та фокусі на натуральності. Рекомендації щодо підтримки конкурентоспроможності включають удосконалення системи візуальної ідентифікації в місцях продажу та розширення комунікацій із цільовою аудиторією.

Today, the competitiveness of an enterprise is considered as a comprehensive ability to function effectively in market conditions and respond to the challenges of the external environment, while forming and implementing sustainable competitive advantages [2]. An important role in increasing competitiveness is played by the implementation of modern marketing technologies, in particular, personalized communication, brand management and strategic positioning [3]. In addition, the development of digital technologies, which transform approaches to assessing competitiveness, require adaptation to new channels of interaction with the consumer [5]. A brand is a strategic asset that directly affects the level of competitiveness of an enterprise, as it provides product differentiation and forms an emotional connection with the consumer [4]. The formation of a competitive brand ensures an increase in the level of recognition, builds trust and consumer loyalty, which in conditions of fierce market competition becomes a decisive factor in the stability of the enterprise. [1]. Study object – activity of Carpathian Mineral Waters Trading House Ltd in the regional market. Scope of research – formation and support of the competitiveness of the brand "Karpatська Dzherelna" of Carpathian Mineral Waters Trading House Ltd on the regional mineral water market. Goal of research – assess the level of competitiveness of the brand "Karpatska Dzherelna" and develop marketing measures aimed at increasing it. Briefly put research results. Carpathian Mineral Waters Trading House Ltd specializes in the distribution of bottled mineral water of the brand "Karpatska Dzherelna" and provides supply of products to retail chains, stores and establishments. The company's assortment covers various volumes and types of mineral water - still, slightly carbonated, highly carbonated, with fruit flavor, for children, in large packages. Such an assortment policy is focused on both the target and mass consumer. The enterprise adheres to a competitive pricing policy that takes into account costs, demand levels, competitors' positions, and also uses a system of discounts and promotional offers to stimulate sales. Within the framework of marketing activities, elements of television, outdoor advertising, advertising in transport, cooperation with retailers and participation in promotions are actively used. Based on the analysis of competitiveness, the brand "Karpatska Dzherelna" has the highest integral assessment among the main competitors in the regional market, in particular in comparison with the brands "Morshynska" and "Bon Aqua". It was determined that the strengths of the brand lie in the diversity of the assortment, active marketing support and focus on naturalness. Recommendations for maintaining competitiveness include improving the visual identification system at points of sale and expanding communications with the target audience.
Competitiveness of the mineral water brand "Karpatska Dzherelnа" Carpathian Mineral Waters Trading House Ltd in the regional market
Keywords: 6.075.00.00; конкурентоспроможність; бренд; мінеральна вода; маркетинг; регіональний ринок; competitiveness; brand; mineral water; marketing; regional market