Transformation archetype of Madonna in architectural subject environment - Kramarchuk, Khrystyna (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
The terms-concepts archetype – genotype – phenotype/kenotype as constituents of typological structure of image on the example of the figure Madonna in an art are revealed in this article. Розкрито поняття архетипу, генотипу, фенотипу і кенотипу як складових типологічної структури образу на прикладі образу Мадонни в архітектурно-предметному середовищі. Визначено: 1) архетип – даний, заданий містичний, ментальний чинник, проявляючись на свідомому рівні, схоплюється дословесно у вигляді архетипної схеми, конфігурації; 2) генотип ідіотип (ідіотип) – вловлена суть архетипу в Слові, 3) фенотип – це з’ява індивідуального, творча реалізація архетипу і генотипу в образі, через конкретні символи-знаки або знаки; 4) кенотип – якісно новий образ, у якому закладено процес метаморфози і мутації архетипної схеми.
Фенотипи і кенотипи образу Мадонни в мистецтві
Keywords: archetype; genotype; phenotype; kenotype; typological structure of image; Madonna; архетип; генотип; фенотип; кенотип; типологічна структура образу; Мадонна