Гідрохімічний синтез і властивості плівок гідрарґерум(іі) сульфіду та гідрарґерум(іі) селеніду. огляд - Стаднік, В. Є.; Созанський, М. А.; Коваль, Н. М.; Шаповал, П. Й.; Ятчишин, Й. Й.; Stadnik, V. E.; Sozanskyi, M. A.; Koval, N. M.; Shapoval, P. Y.; Yatchyshyn, Y. Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Розглянуто основні аспекти синтезу тонких плівок гідрарґерум(II) сульфіду (HgS) та гідрарґерум(II) селеніду (HgSe) методом хімічного осадження. Проаналізовано основні параметри синтезу плівок (природа і концентрація реагентів, температура, час осадження, природа та попередня підготовка підкладки, умови відпалу), розглянуто та підсумовано їхній вплив на фазовий склад, оптичні та морфологічні властивості плівок. Основну увагу приділено аналізу і порівнянню фізико-хімічних властивостей HgS та HgSe залежно від умов синтезу, вибору підкладки, їїпопередньої підготовки і умов відпалу.

synthesis by chemical bath technique were researched. The basic parameters of film synthesis (nature and concentration of reagents, temperature, time of deposition, nature and preliminary preparation of a substrate, conditions of annealing) were analyzed, their influence on phase composition, optical and morphological properties of films was researched and summed up. The main attention is paid to the analysis and comparison of the physico-chemical properties of HgS and HgSe, depending on the conditions of synthesis, the choice of substrate, its preliminary preparation and conditions of annealing.
Hydrochemical synthesis and properties of mercury(ii) sulfide and mercury(ii) selenide films. review
Keywords: гідрарґерум(II) сульфід; гідрарґерум(II) селенід; тонкі плівки; хімічне осадження; mercury(II) sulfide; mercury(II) selenide; thin films; chemical bath deposition; 539.232