Двопроменева поляризаційна призма на основі кристала ніобату літію з двійниковою границею - Савицький, Д. І.; Сугак, Д. Ю.; Сольський, І. М.; Бурий, О. А.; Іжнін, О. І.; Василечко, Л. О.; Жеграй, Р. Т.; Кухарук, С. В.; Шопа, Я. І.; Savytskii, D.; Sugak, D.; Solskii, I.; et al. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Розглянуто можливість використання двійникової границі оптично одновісних кристалів як межі розділу призматичних елементів двопроменевих поляризаторів. Запропоновано отримувати бікристали з одною двійниковою границею методом Чохральського на затравку, виготовлену з’єднанням двох спеціально орієнтованих монокристалічних блоків. Отримано бікристал ніобату літію з однією двійникою границею (1012). З отриманого бікристала виготовлено і охарактеризовано двопроменеві поляризаційні призми. Показано, що поляризаційне відношення кожної з вихідних компонент світла становило 6·10–6 при куті їх розходження в шість градусів на довжині хвилі 633 нм.

It was proposed to use a twin boundary of uniaxial crystals as an interface of prismatic elements in two beam polarizer. Czochralski method was modified to grow bicrystals with one twin boundary using a seed produced by a connection of two special oriented single crystal blocks. The bicrystal of lithium niobate with (1012) twin wall was grown. The polarization prisms were produced and tested. The extinction ratio of the output beams was equal to 6·10–6 and the angle between them was six degree at the wavelength of 633 nm.
Two-beam polarization prism based on the lithium niobate crystal with twin boundary
Keywords: 681.7.064.82; 681.7.036