Довкіллєве правосуддя в Україні та світі - Марич, Христина; Карпюк, Анастасія; Marych, Khrystyna; KARPIUK, Anastasiia (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню вітчизняної та зарубіжних тенденцій довкіллєвого правосуддя. Для вирішення поставленої мети використано, зокрема, такі методи дослідження: метод наукового спостереження – для формування теми та мети дослідження; порівняльно-правовий метод під час дослідження зарубіжного досвіду екологічного правосуддя; логічний метод – для теоретичного узагальнення та формулювання висновків дослідження. Основні моделі довкіллєвого правосуддя, що існують у світі, такі, як розгляд екологічних справ судами загальної юрисдикції, розгляд екологічних справ суддями, що спеціалізуються на довкіллєвих питаннях, чи спеціалізованими довкіллєвими підрозділами судів, розгляд екологічних справ спеціалізованими довкіллєвими судами. Екологічні суди як спеціалізовані судові органи працюють над вирішенням екологічних конфліктів та захистом навколишнього природного середовища і функціонують зокрема в таких країнах – членах Європейського Союзу, як Швеція і Австрія. В Україні довкіллєве правосуддя здійснюється у формі цивільного, господарського, адміністративного та кримінального судочинства. Водночас цивільні, господарські, адміністративні та кримінальні справи у довкіллєвій сфері відрізняються між собою за видом правопорушення, предметом спору, суб’єктним складом тощо. Судова практика в довкіллєвій сфері охоплює широкий спектр екологічних відносин, зокрема щодо охорони атмосферного повітря, охорони земель та використання земельних ресурсів, охорони надр та використання корисних копалин, охорони лісів та використання лісових ресурсів, охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, доступу до екологічної інформації, поводження з відходами тощо. В Україні довкіллєве правосуддя може як і обмежитись функціонуванням окремих спеціалізованих довкіллєвих підрозділів у судах, зменшуючи таким способом видатки на організацію нових судів, так і включати формування системи спеціалізованих довкіллєвих судів на всій території країни, в тому числі і вищого спеціалізованого суду, що потребуватиме додаткових витрат на організацію нових судів. Водночас запровадження довкіллєвого судочинства буде більшою чи меншою мірою тривалим та витратним (залежно від обраної для впровадження моделі).

The article is devoted to the study of domestic and foreign trends in environmental justice. To solve the set goal, the following research methods were used, in particular: the method of scientific observation is to form the topic and purpose of the research; comparative legal method in the study of foreign experience of environmental justice; logical method – for theoretical generalization and formulation of research conclusions. The main models of environmental justice that exist in the world include such as consideration of environmental cases by courts of general jurisdiction, consideration of environmental cases by judges specializing in environmental issues or specialized environmental divisions of courts, consideration of environmental cases by specialized environmental courts. Environmental courts, as specialized judicial authorities, deal with the resolution of environmental conflicts and the protection of the environment and function in particular in countries that are members of the European Union, such as Sweden and Austria. In Ukraine, environmental justice is carried out in the form of civil, economic, administrative and criminal proceedings. At the same time, civil, economic, administrative and criminal cases in the environmental sphere differ among themselves in terms of the type of offense, the subject of the dispute, the composition of subjects, etc. Judicial practice in the environmental sphere covers a wide range of environmental relations, in particular on atmospheric air protection, land protection and use of land resources, subsoil protection and use of minerals, protection of forests and use of forest resources, protection and use of territories and objects of the nature reserve fund, access to environmental information, waste management, etc. Environmental justice in Ukraine may be limited to the functioning of certain specialized environmental units in courts, or involve the formation of a system of specialized environmental courts throughout the country, including a higher specialized court. At the same time, the implementation of environmental justice will be more or less time-consuming and costly (depending on the model chosen for implementation).
Environmental justice in Ukraine and the world
Keywords: правосуддя; судочинство; судова система; судова спеціалізація; довкілля; судовий захист; екологічні суди; justice; judicial system; judicial specialization; environment; environmental rights; judicial protection; environmental courts; 346.2