Основні конструктивні співвідношення лінійного генератора імпульсної дії - Харчишин, Б. М.; Хай, М. В.; Бойчук, Б. Г.; Радович, М. М.; Kharchyshyn, B.; Khaj, M.; Boichuk, B.; Radovych, M. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Проаналізовано види втраченої при артилерійському пострілі енергії з метою визначення можливості її повторного використання. Пропонується використати кінетичну енергію руху ствола і противідкотних пристроїв для генерування та акумулювання у вигляді електричної енергії для підвищення енергетичної незалежності підрозділу при виконанні бойової задачі. Для цієї мети застосовано лінійний генератор імпульсної дії з гладким якорем магнітоелектричного збудження, структуру активної частини якого досліджено. Застосовано принципи поділу структури електромеханічного перетворювача до лінійного генератора імпульсної дії, що дозволило оптимально використовувати активні матеріали. Використано твердження, що при ненасиченому магнітопроводі магніторушійна сила постійного магніту прикладена в основному до немагнітного проміжку, тому за основний критерій проектування взято рівність висоти магніту величині, що складається з товщини обмоткового шару та технологічного проміжку між магнітом та Обмоткою, а товщина активної зони дорівнює сумарній товщині спинок магнітопроводів статора і повзуна. Встановлено оптимальні значення величини полюсної поділки для заданих значень внутрішнього та зовнішнього габаритного діаметрів проектованого генератора. Наведено основні співвідношення для визначення оптимальних значень ширини та висоти магніту, товщини спинок магнітопроводу статора та повзуна з урахуванням коефіцієнтів розсіяння та приведення площі магнітопроводу до середнього його діаметра, який враховує зменшення площі магнітопроводу через зменшення діаметра порівняно з внутрішнім діаметром магніту. Подано співвідношення для визначення діаметра розточки повзуна.

The sources of energy lost in an artillery shot have been analyzed. It is proposed to use the antirecoil devices energy of movement for generation, accumulation and storage in the form of electrical energy for the energy independence of the unit in course of a combat task. For this purpose, a linear pulse generator with a smooth anchor of magnetoelectric excitation, the structure of the active part of which was investigated, was applied. The principles of structure discretization of the electromechanical converter to the linear impulse generator were applied, which made it possible to optimally use the active materials. The assertion is used that in the case of an unsaturated magnetic conductor, the magnetomotive force of a permanent magnet is applied mainly to the nonmagnetic gap, so the basic height criterion is the equality of the height of the magnet with the magnitude consisting of a winding layer thickness and the technological gap between the magnet and the surface, and the thickness of the core is equal to the total thickness of the stator's backs and slider cores. The optimal values of the pole division rate for the specified values of the inner and outer diameters of the designed generator have been set. The basic relations for determining the optimum values of the width and height of the magnet, the thickness of the stator core and the slider backs have been provided, taking into account the scattering coefficients and bringing the area of the magnetic core to its average diameter, which takes into account the reduction of the magnetic field due to the diameter decrease compared to the inner magnet diameter. The ratio for determining the bore diameter of the slider is provided.
Basic constructive ratios impulse linear generator
Keywords: лінійний генератор; кільцевий постійний магніт; котушка; кільцева обмотка; повзун; товщина магнітопроводу повзуна; магнітопровід статора; індуктор; linear generator; annular permanent magnet; coil; annular winding; slider; slider magnetic thickness; stator magnetic circuit; inductor