Оптимізація моніторингу технічних знань ІТ- фахівців - Коляса, Ераст Павлович; Koliasa, Erast Pavlovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена розробці та оптимізації веб-застосунку для моніторингу та оцінювання технічних знань ІТ-фахівців. Дослідження охоплює широкий спектр аспектів – від аналізу існуючих платформ на ринку, таких як HackerRank, Codility та CodeSignal, до впровадження сучасних методів автоматизації оцінювання, включаючи тестування відкритих і закритих питань за допомогою спеціалізованих алгоритмів. Зростаючий попит на кваліфікованих ІТ-спеціалістів, а також потреба компаній швидко адаптуватися до технологічних змін, обумовлюють важливість ефективних інструментів для оцінювання знань. Традиційні методи, такі як письмові тести та інтерв’ю, часто не відповідають вимогам сучасного ринку. Веб-застосунки пропонують інтерактивність, доступність і можливість адаптації до змін технологій, що робить їх перспективним рішенням. Об’єктом дослідження є процеси моніторингу та оцінювання технічних знань у сфері інформаційних технологій. Предметом дослідження є веб-застосунок, побудований на сучасних технологіях, таких як Angular, Express.js і MongoDB, для забезпечення точного, гнучкого та масштабованого інструменту оцінки. Метою роботи є створення веб-платформи, яка б ефективно автоматизувала процеси оцінювання знань, забезпечувала зворотний зв’язок та підтримувала індивідуальний підхід до навчання і розвитку фахівців. У першому розділі роботи представлено огляд існуючих рішень, таких як HackerRank, Codility та CodeSignal, з акцентом на їх сильні та слабкі сторони, а також технологічні підходи. Виявлено, що більшості платформ бракує інтеграції з індивідуальними планами навчання та адаптивності. Другий розділ фокусується на описі технологій, що використовуються в розробці застосунку, зокрема Angular, Angular Material, Node.js, Express.js та 5 MongoDB. Детально розглянуто їх переваги та роль у забезпеченні інтерактивності, масштабованості та ефективності веб-застосунку. Третій розділ присвячено розробці програмного продукту. У ньому описано сценарії використання, UML-діаграми та функціональність платформи, що включає автоматичне оцінювання відповідей, зворотний зв’язок для користувачів, а також аналітичні звіти для менеджерів. Четвертий розділ зосереджений на оптимізації системи. Розглянуто аспекти моніторингу продуктивності, впровадження мікросервісної архітектури, автоматичного масштабування, а також покращення взаємодії з базами даних. Особливу увагу приділено тестуванню системи та автоматизації розгортання У результаті експериментів продемонстровано ефективність розробленого рішення у реальних умовах, що дозволяє компаніям оптимізувати процеси оцінки, знижувати витрати на управління персоналом і підтримувати високий рівень компетенцій ІТ-фахівців.

The qualification work is dedicated to the development and optimization of a web application for monitoring and evaluating the technical knowledge of IT professionals. The research covers a wide range of aspects, from analyzing existing platforms in the market, such as HackerRank, Codility, and CodeSignal, to implementing modern methods of automated assessment, including testing open- and closed-ended questions using specialized algorithms. The growing demand for skilled IT professionals and the need for companies to quickly adapt to technological changes underscore the importance of effective tools for knowledge evaluation. Traditional methods, such as written tests and interviews, often fall short of modern market requirements. Web applications offer interactivity, accessibility, and adaptability to technological changes, making them a promising solution. The object of the research is the process of monitoring and evaluating technical knowledge in the field of information technology. The subject of the research is a web application built using modern technologies such as Angular, Express.js, and MongoDB to provide an accurate, flexible, and scalable assessment tool. The goal of the work is to create a web platform that effectively automates the knowledge assessment process, provides feedback, and supports an individualized approach to the training and development of specialists. In the first chapter, the work presents an overview of existing solutions, such as HackerRank, Codility, and CodeSignal, focusing on their strengths and weaknesses, as well as their technological approaches. It is noted that most platforms lack integration with personalized learning plans and adaptability. 7 The second chapter focuses on describing the technologies used in the application development, including Angular, Angular Material, Node.js, Express.js, and MongoDB. The advantages of these technologies and their role in ensuring interactivity, scalability, and efficiency of the web application are thoroughly examined. The third chapter is devoted to the development of the software product. It describes usage scenarios, UML diagrams, and platform functionality, including automatic answer evaluation, user feedback, and analytical reports for managers. The fourth chapter focuses on system optimization. It examines aspects of performance monitoring, implementation of microservices architecture, automatic scaling, and improving interaction with databases. Special attention is given to system testing and deployment automation. The results of the experiments demonstrate the effectiveness of the developed solution in real-world conditions, enabling companies to optimize assessment processes, reduce personnel management costs, and maintain a high level of IT professional competencies.
Optimizing the monitoring of IT specialists’ technical knowledge
Keywords: 8.174.00.06