Проєкт цеху приготування шихти для виробництва листового флоат-скла продуктивністю 240 т шихти за добу - Крушельницька, Анастасія Сергіївна; Krushelnytska, Anastasiia Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Високий попит на листове флоат-скло, яке характеризується гладкою поверхнею, зумовлений великою кількістю споживачів такого скляного продукту. Даний вид скла відомий ще під назвою термополіроване скло. Переваги флоат-скла на ринку демонструються кількістю задоволених клієнтів. Різноманітне застосування його у різних галузях, зокрема будівництві, меблевій промисловості, виробництві автомобілів робить флоат-скло незамінним у використанні. Завдяки властивостям, які характерні для флоат-скла цей продукт не лише не втрачає актуальності, але й стає ще популярнішим серед споживачів з кожним роком. Актуальність проєктування цеху приготування шихти для виробництва листового флоат-скла є очевидною, так як від хімічного складу та якості приготованої шихти буде залежати якість готового флоат-скла. Зокрема, для отримання скла з високим показником світлопропускання, ідеальною прозорістю та бездоганною гладкою поверхнею важливо не лише правильно підібрати сировину, тобто забезпечити необхідний набір оксидів, які формують склад скла, але й здійснити відповідну обробку та підготовку вхідної сировини, з метою досягнення її відповідних фізико-хімічних показників, наприклад гранулометричного складу. Проєкт передбачає підбір сучасного обладнання, що дозволить досягнути найкращого результату. Об’єкт проєктування – особливості приготування шихти для виробництва листового флоат-скла. Предмет проєктування – властивості компонентів шихти; вплив на якість скломаси; параметри змішування, транспортування та дозування; оптимізація даних параметрів; розрахунок обладнання та його вибір. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розробка проєкту цеху для приготування шихти для виробництва листового флоат-скла продуктивністю 240 т шихти за добу. Під час виконання кваліфікаційної роботи увагу було зосереджено на оптимальному виборі складу скла, який забезпечить якісний кінцевий продукт з притаманними йому властивостями, а саме прозорість та світлопропускання флоат-скла, хімічну стійкість та міцність. Запропоновано використовувати такий склад скла %(мас.): SiO 2 - 72,70; Al 2O3 - 1,28; Fe 2O3 - 0,10; CaO - 8,95; MgO - 3,37; Na 2 O - 13,30; SO 3 - 0,30. Ключовим етапом для виготовлення флоат-скла є вибір сировинних матеріалів. Кожен з сировинних матеріалів, який може бути в складі шихти має свої характерні особливості. У роботі підібрано оптимальний склад шихти для виробництва листового флоат-скла, кожен з компонентів якої проходить аналіз фізико-хімічних характеристик. У роботі детально підібрані родовища та джерела постачання сировини, пояснено їх вибір для виробництва продукції. В результаті аналізу розташування усіх родовищ та якості сировини запропоновано та обґрунтовано місце для розташування підприємства – Вінницька область. Розраховано шихту для забезпечення запроєктованого хімічного складу скла. Підсумовуючи розрахунки: вихід скла становить 82,10%, а втрати під час склоутворення – 17,90%. Розрахунок площ складів та об’єми силосів були виконані на підставі розрахунків витрат сировини. Здійснено розрахунки та підбір необхідного технологічного обладнання. Розроблено карту контролю, яка демонструє основні параметри виробництва, а саме етапи контролю якості сировини, гранулометричного складу та вологості. Розроблено карту контролю технологічних параметрів стадії підготовки піску. Бакалаврська кваліфікаційна робота включає економічну частину в якій розглянуто ефективність розробленого проєкту. 6 У розділі з охорони праці запропоновано ряд заходів з охорони праці задля забезпечення безінцидентних ситуацій. Бакалаврська кваліфікаційна робота містить графічну частину.

The high demand for sheet float glass, which is characterized by a smooth surface, is due to the large number of consumers of such a glass product. This type of glass is also known as thermopolished glass. The advantages of float glass on the market are demonstrated by the number of satisfied customers. Its diverse application in various industries, in particular construction, furniture industry, and automobile production, makes float glass indispensable in use. Due to the properties characteristic of float glass, this product not only does not lose its relevance , but also becomes even more popular among consumers every year. The relevance of designing a batch preparation shop for the production of sheet float glass is obvious, since the quality of the finished float glass will depend on the chemical composition and quality of the prepared batch. In particular, to obtain glass with a high light transmittance, ideal transparency and a flawlessly smooth surface, it is important not only to choose the right raw materials, i.e. to provide the necessary set of oxides that form the composition of the glass, but also to carry out appropriate processing and preparation of the input raw materials in order to achieve its appropriate physicochemical indicators, for example, granulometric composition. The project involves the selection of modern equipment that will allow achieving the best result. The design object is the features of preparing the charge for the production of sheet float glass. The design subject is the properties of the charge components; the impact on the quality of the glass mass; mixing, transportation and dosing parameters; optimization of these parameters; equipment calculation and its selection. 8 The purpose of the bachelor's qualification work is to develop a project for a shop for preparing a charge for the production of sheet float glass with a capacity of 240 tons of charge per day. During the qualification work, attention was focused on the optimal choice of glass composition, which will provide a high-quality final product with its inherent properties, namely transparency and light transmission of float glass, chemical resistance and strength. It is proposed to use the following glass composition% (wt.): SiO 2 - 72.70; Al 2O3 - 1.28; Fe 2O3 - 0.10; CaO - 8.95; MgO - 3.37; Na 2 O - 13.30; SO 3 - 0.30. The key stage for the production of float glass is the selection of raw materials. Each of the raw materials that can be part of the charge has its own characteristics. The work selected the optimal composition of the charge for the production of sheet float glass, each of the components of which undergoes an analysis of physicochemical characteristics. The work selected in detail the deposits and sources of raw material supply, explained their choice for the production of products. As a result of the analysis of the location of all deposits and the quality of raw materials, the location of the enterprise - Vinnytsia region - was proposed and justified. The charge was calculated to ensure the designed chemical composition of glass. Summarizing the calculations: the glass yield is 82.10 %, and losses during glass formation - 17.90 %. The calculation of the areas of warehouses and the volumes of silos were performed based on the calculations of raw material consumption. Calculations and selection of the necessary technological equipment were carried out. A control chart was developed, which demonstrates the main production parameters, namely the stages of control of the quality of raw materials, granulometric composition and humidity. A control chart of technological p arameters of the sand preparation stage was developed. The bachelor's qualification work includes an economic part that examines the effectiveness of the developed project. The section on labor protection proposes a number of labor protection measures to ensure incident-free situations. The bachelor's qualification work contains a graphic part.
The project of the batch preparation workshop for the production of float glass with the capacity of 240 tons of batch per day
Keywords: 6.161.00.00; – оксиди; шихта; флоат-скло; світлопропускання; технологія; змішування; - oxides; charge; float glass; light transmission; technology; mixing