Силові чинники у формуванні сакральної архітектури України - Тарас, Я. М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
Розглянуто процес формування сакральної архітектури під впливом різних сил, вольових актів, установлено силу їх дії та показано особливості розвитку сакральної архі- тектури в умовах колонізації українських етнічних територій.