Релігійний досвід: між вірою та церквою. Огляд дослідження: Griffioen, A. L. (2021). Religious Experience. Series: Elements in the Philosophy of Religion. Cambridge: Cambridge University Press. 74 p. - Набіт, Марія; Nabit, Mariia (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Розглянуто актуальне дослідження Амбер Ґріффоен “Релігійний досвід”, оскільки прогнози щодо секуляризації у ХХ столітті не справдились, а релігія залишається впливовою у різних сферах життя людей. РозглянутоРоР погляди Ф. Шляєрмахера, Р. Отто, В. Джеймса, А. Трейвса, Р. Свінборна та трактування ними понять “релігійний досвід”, “релігійні почуття”, “містичні переживання”. Авторка також проаналізувала виникнення упереджень та віра. Висновок зроблено про те, що філософські дослідження релігійного досвіду змушують переглянути традиційні і неактуальні інтерпретації релігійного досвіду. Авторка вважає, що релігійний досвід повинен включати тільки такі поняття, які стосуються релігії та які можна перевірити на підставі емпіричного підтвердження.

The review considers the research of “Religious experience” by Amber L. Griffioen, which remains relevant due to predictions of secularization in the 20th century, which were false. Therefore religion remains influential in various spheres. The views of F. Schleiermacher, R. Otto, V. James, A. Traves, R. Swinborn and their interpretation of the concepts "religious experience", "religious feelings", and "mystical experiences" are considered. The author also analyzes the emergence of superstitions and faith.The conclusion is made that philosophical studies of religious experience force us to revise traditional and outdated interpretations of religious experience. The author argues that "religious experience" should include only those concepts related to religion that can be verified on the basis of empirical data.
Religious Experience: Between Belief and Church. Review of Griffioen, A. L. (2021). Religious Experience. Series: Elements in the Philosophy of Religion. Cambridge: Cambridge University Press. 74 p.
Keywords: релігія; релігійний досвід; церква; містицизм; містичний досвід; religion; religious experience; church; mysticism; mystical experience