Krakow, a metropolis of tourism and spiritualism - Podhalański, Bogusław (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
The architecture and art of Krakow has clear traces of the influence of Rome, Byzantium, as well as the theological thought of the Greeks, Greek Catholics, Orthodox Christians, Protestants and adherents of Judaism. Currently, the two main monotheistic traditions of the East and the West remain connected in the works of Nowosielski, as well as in the form of one of the newest and largest churches. It is similar in Lviv, which remains an important part of the myth of Galicia. The myth itself remains a nostalgic memory of the past in the everyday life of Krakow, adding to its already substantial attractiveness to tourists. The third metropolis, Vienna, was once the place that used to establish the standards that the other two tried to emulate. Lviv will, quite soon, just like Vienna and Krakow, become an important hub of mass tourism, which is why the adaptation of its city center to the mass movement of tourists needs to be done carefully, so that its picturesque and unique nature will not be lost. Архітектура та мистецтво Кракова мають чіткі сліди впливу Риму, Візантії, а також теологічного мислення греків, греко-католиків, ортодоксальних християн, протестантів та юдеїв. Сьогодні дві монотеїстичні традиції Сходи та Заходу залишаються поєднаними у творчості Новосельського у формі одного з найновіших та найбільших храмів. Подібне можна спостерігати і у Львові, який залишається важливою частиною міфу про Галичину. Сам міф залишається ностальгійною пам’яттю про минуле у повсякденному житті Кракова, роблячи свій внесок у важливу атрактивність міста для туристів. Третя метрополія, Відень, колись була місцем, що встановлювало стандарти, яких два попередні міста намагались дотримуватись. Львів достатньо скоро, як Відень та Краків, стане важливим місцем масового туризму. З цієї причини важливо адаптувати міський центр до масового руху туристів. Це має бути зроблено надзвичайно обережно, аби не втратити дивовижну та унікальну природу цього міста.
Краків – метрополія туризму та сакральності
Keywords: metropolitan Krakow; the myth of Galicia; spirit; tourism; метрополійний Краків; міф Галичини; дух; туризм