Аналіз пропускної здатності вул. Городоцька у м. Львові - Сіромський, Богдан Сергійович; Siromskyi, Bohdan Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах стрімкого зростання рівня автомобілізації міських територій питання пропускної здатності вулично-дорожньої мережі набуває особливої актуальності. Вулиця Городоцька у Львові є однією з ключових магістралей міста, що забезпечує транспортне сполучення між центральною частиною та західними районами. Висока інтенсивність руху, значна кількість громадського транспорту та перехрестя з іншими важливими артеріями створюють умови для потенційного перевантаження дорожньої інфраструктури. Дослідження пропускної здатності вулиці Городоцька дозволяє оцінити ефективність її функціонування, визначити критичні ділянки з підвищеним рівнем затримок та розробити заходи для оптимізації транспортних потоків. Основними факторами, що впливають на пропускну здатність, є ширина проїжджої частини, кількість смуг руху, наявність регульованих та нерегульованих перехресть, а також рівень завантаженості громадським транспортом. Зростання рівня автомобілізації вимагає впровадження сучасних методів аналізу транспортних потоків, зокрема використання відеоаналізу, моделювання руху та натурних досліджень. Важливим аспектом є оцінка впливу пішохідного руху на загальну пропускну здатність, особливо в зонах з високою концентрацією пішоходів. Результати дослідження можуть бути використані для розробки рекомендацій щодо вдосконалення організації руху, оптимізації роботи світлофорних об’єктів та впровадження інтелектуальних транспортних систем. Це сприятиме підвищенню ефективності міської транспортної інфраструктури, зменшенню затримок та покращенню загальної мобільності мешканців Львова. Для отримання об'єктивних даних про транспортні потоки використовують різні методи дослідження. Одним із ключових підходів є натурні спостереження, що передбачають фіксацію руху шляхом безпосереднього вивчення дорожньої ситуації або аналізу відеозаписів. Такий метод дозволяє оцінити поведінку учасників руху та визначити типові тенденції. Крім того, широко застосовуються автоматизовані системи збору даних, які використовують дорожні датчики, камери спостереження та інші технологічні засоби для визначення рівня інтенсивності руху та його змін у реальному часі. Це дає змогу отримувати актуальні дані без необхідності постійного залучення дослідників. Імітаційне моделювання відіграє важливу роль у прогнозуванні транспортних потоків. Завдяки застосуванню спеціалізованого програмного забезпечення можна розрахувати вплив змін у дорожньому русі на загальну пропускну здатність, а також оцінити можливі сценарії розвитку ситуації при різних умовах. Додатково здійснюється аналіз затримок транспорту, який допомагає визначити середній час проходження критичних ділянок, встановити фактори перевантаження та виявити потенційні зони підвищеної аварійності. Ці дослідження є важливими для розробки ефективних заходів щодо покращення транспортної інфраструктури та зменшення затримок у русі. Проведення комплексного аналізу пропускної здатності магістральних вулиць дозволяє не лише покращити транспортну ефективність, але й сприяє підвищенню загальної якості міського простору. Оптимізація руху допоможе мінімізувати затримки, зменшити рівень загазованості, а також створити комфортніші умови для жителів Львова. Об’єктом дослідження є вулиця Городоцька у м. Львові. Предметом дослідження є пропускна здатність вулиці Городоцька у м. Львові. За результатами дослідження виконано такі завдання: 1) проведено натурні дослідження зі збором інформації щодо первинних показників руху транспортних потоків; 2) розраховано значення пропускної здатності досліджуваних ділянок вулиці Городоцька; 3) проведено аналіз умов руху по вул. Городоцька за існуючого стану організації дорожнього руху; 4) проведено прогнозування пропускної здатності вулиці на перспективний період до семи років за різного темпу приросту інтенсивності руху; 5) проведено аналіз умов руху по вул. Городоцька на прогнозований період.

In today's environment of rapidly increasing motorization of urban areas, the issue of street and road network capacity is of particular relevance. Horodotska Street in Lviv is one of the key thoroughfares of the city, providing transport links between the central part and the western districts. High traffic intensity, a significant amount of public transport and intersections with other important arteries create conditions for potential overloading of the road infrastructure. The study of the capacity of Horodotska Street allows us to assess the efficiency of its functioning, identify critical areas with high levels of delays, and develop measures to optimize traffic flows. The main factors affecting the traffic capacity are the width of the roadway, the number of lanes, the presence of regulated and unregulated intersections, and the level of public transport congestion. Increased motorization requires the introduction of modern methods of traffic flow analysis, including video analysis, traffic modeling, and field studies. An important aspect is to assess the impact of pedestrian traffic on the overall throughput, especially in areas with a high concentration of pedestrians. The results of the study can be used to develop recommendations for improving traffic management, optimizing the operation of traffic lights, and implementing intelligent transport systems. This will help to increase the efficiency of the city's transport infrastructure, reduce delays, and improve the overall mobility of Lviv residents. Various research methods are used to obtain objective data on traffic flows. One of the key approaches is field observation, which involves recording traffic by directly examining the traffic situation or analyzing video recordings. This method allows you to assess the behavior of road users and identify typical trends. In addition, automated data collection systems are widely used, which use road sensors, surveillance cameras, and other technological tools to determine the level of traffic intensity and its changes in real time. This makes it possible to obtain up-to-date data without the need for constant involvement of researchers. Simulation modeling plays an important role in traffic forecasting. Using specialized software, it is possible to calculate the impact of changes in traffic on the overall throughput, as well as to assess possible scenarios under different conditions. Additionally, traffic delays are analyzed to help determine the average travel time for critical sections, identify congestion factors, and identify potential accident-prone areas. These studies are important for developing effective measures to improve transport infrastructure and reduce traffic delays. Conducting a comprehensive analysis of the capacity of main streets not only improves transport efficiency, but also contributes to the overall quality of urban space. Traffic optimization will help minimize delays, reduce pollution, and create more comfortable conditions for Lviv residents. The object of the study is Horodotska Street in Lviv. The subject of the study is the traffic capacity of Horodotska Street in Lviv. According to the results of the study, the following tasks were performed: 1) field research was conducted to collect information on the primary indicators of traffic flows; 2) calculated the value of the capacity of the studied sections of Horodotska Street; 3) analysis of traffic conditions on Horodotska Street under the existing state of traffic organization; 4) forecasting of the street's traffic capacity for a perspective period of up to seven years at different rates of growth of traffic intensity; 5) analysis of traffic conditions on Horodotska street for the forecast period.
Analysis of capacity of Horodotska Street in Lviv
Keywords: 3.275.03.04; транспортний потік; пропускна здатність; коефіцієнт завантаження дороги рухом; прогнозування; traffic flow; traffic capacity; volume-capacity ratio; forecasting