Організація та управління діяльністю пабу: виклики та перспективи (на прикладі пабу «Білий Лев») - Кушнір, Олександр Олегович; Kushnir, Oleksandr Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
В умовах сучасного ринку ресторанного бізнесу, де конкуренція постійно зростає, ефективне управління підприємствами ресторанного типу стає важливим чинником для їхнього успіху та стабільного розвитку. Паб «Білий Лев», як представник ресторанної галузі, зіткнувся з низкою викликів, пов’язаних з необхідністю адаптації до змінюваних умов ринку, змін у споживчих перевагах та вимогах до якості обслуговування [1]. У зв’язку з цим, важливо дослідити сучасні підходи до організації та управління діяльністю пабу, проаналізувати існуючі проблеми та визначити можливості для вдосконалення управлінських процесів [2]. Актуальність цього дослідження полягає у необхідності розробки рекомендацій для підвищення ефективності організаційних та управлінських процесів у пабах, зокрема в умовах постійних змін на ринку [3]. Визначення найкращих практик у сфері управління та маркетингу, оптимізація внутрішніх процесів та впровадження інноваційних рішень дозволить пабу «Білий Лев» не лише підвищити свою конкурентоспроможність, але й задовольнити потреби сучасних споживачів. Оскільки питання управління ресторанними підприємствами є ключовим для розвитку цієї сфери, дослідження має важливе практичне значення для ринку ресторанних послуг, а також для подальшого розвитку пабної культури в Україні [4]. Огляд наукової літератури з даної тематики показує, що вивчення організації та управління пабами є багатогранним і охоплює різні аспекти, зокрема інновації, маркетинг, організаційну структуру та управлінські стратегії. Зокрема, дослідження Л. О. Кравченко [1], І. О. Заболотної [3] Марчук Н. А.[5] та H. Ingram [6] обґрунтовують особливості організації діяльності пабів в Україні, акцентуючи увагу на специфіці функціонування таких закладів у містах країни. Т. І. Мороз [2] та Л. І. Гураль [4] розглядають інноваційні підходи в управлінні пабами та ресторанами, виявляючи важливість адаптації до нових умов ринку. Ключові теоретичні аспекти маркетингу в ресторанному бізнесі подано в роботах Kotler P., Bowen J., Makens J. [7] та Sloan D., Legrand W., Chen J. S. [8], які детально описують стратегії для ефективного управління та сталого розвитку в індустрії гостинності. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є дослідження організації та управління діяльністю пабів в умовах сучасного ринку гостинності, на прикладі пабу «Білий Лев» у Львові. Основним завданням є оцінка ефективності існуючої системи управління закладом, виявлення проблем та викликів, а також розробка рекомендацій щодо удосконалення організаційних і управлінських процесів для підвищення конкурентоспроможності та ефективності його діяльності. У першому розділі роботи розглядаються теоретичні основи організації та управління підприємствами ресторанного типу, зокрема пабами. Аналізуються ключові підходи до організації їх діяльності, сучасні концепції управління та основні чинники успіху, що визначають ефективність пабів на ринку гостинності. Другий розділ присвячений аналізу організації та управління діяльністю пабу «Білий Лев». Окремо розглядаються організаційна структура, фінансово-економічні показники, маркетингова діяльність закладу, а також проблеми та виклики, з якими стикається паб у процесі свого функціонування. Третій розділ містить пропозиції щодо вдосконалення організації та управління пабом «Білий Лев», зокрема перспективи розвитку закладу в умовах сучасного ринку, а також конкретні заходи для покращення ефективності його діяльності та підвищення рівня обслуговування клієнтів. Практична значущість даної роботи полягає у розробці комплексних рекомендацій щодо удосконалення організації та управління пабом «Білий Лев», що може бути використано не лише для покращення його діяльності, але й для оптимізації процесів управління іншими підприємствами ресторанного типу. Впровадження запропонованих заходів дозволить покращити ефективність внутрішніх операцій пабу, підвищити рівень обслуговування клієнтів, а також забезпечити сталий розвиток закладу в умовах сучасної конкурентної ринкової ситуації.

In the context of the modern restaurant business market, where competition is constantly increasing, effective management of restaurant-type enterprises becomes a critical factor for their success and sustainable development. The “White Lion” pub, as a representative of the restaurant industry, has encountered a number of challenges related to adapting to changing market conditions, shifts in consumer preferences, and demands for service quality [1]. Therefore, it is important to explore modern approaches to organizing and managing pub operations, analyse existing problems, and identify opportunities for improving management processes [2]. The relevance of this study lies in the need to develop recommendations for improving the efficiency of organizational and management processes in pubs, particularly in the face of constant changes in the market [3]. Identifying best practices in management and marketing, optimizing internal processes, and implementing innovative solutions will enable the “White Lion” pub to not only increase its competitiveness but also meet the needs of modern consumers. Since managing restaurant enterprises is a key issue for the development of this sector, the research has significant practical value for the restaurant services market and for the further development of pub culture in Ukraine [4]. A review of the scientific literature on this topic shows that the study of pub organization and management is multifaceted and covers various aspects, including innovations, marketing, organizational structure, and management strategies. Specifically, studies by L. O. Kravchenko [1], I. O. Zabolotna [3], N. A. Marchuk [5], and H. Ingram [6] substantiate the peculiarities of organizing pub activities in Ukraine, focusing on the specifics of how such establishments operate in cities across the country. T. I. Moroz [2] and L. I. Hural [4] examine innovative approaches to managing pubs and restaurants, highlighting the importance of adapting to new market conditions. Key theoretical aspects of marketing in the restaurant business are outlined in works by Kotler P., Bowen J., Makens J. [7] and Sloan D., Legrand W., Chen J. S. [8], who detail strategies for effective management and sustainable development in the hospitality industry. The aim of this bachelor’s thesis is to study the organization and management of pub operations in the context of the modern hospitality market, using the “White Lion” pub in Lviv as a case study. The main task is to evaluate the effectiveness of the current management system at the pub, identify problems and challenges, and develop recommendations for improving organizational and management processes to enhance competitiveness and operational efficiency. The first chapter of the thesis covers the theoretical foundations of organizing and managing restaurant-type enterprises, specifically pubs. It analyses key approaches to organizing pub operations, contemporary management concepts, and the primary success factors that determine the effectiveness of pubs in the hospitality market. The second chapter focuses on the analysis of the organization and management of the “White Lion” pub. It separately examines the organizational structure, financial and economic indicators, marketing activities of the establishment, as well as the problems and challenges the pub faces in its operation. The third chapter provides recommendations for improving the organization and management of the “White Lion” pub, particularly perspectives for its development in the modern market, as well as specific measures to improve the efficiency of its operations and enhance customer service. The practical significance of this work lies in the development of comprehensive recommendations for improving the organization and management of the “White Lion” pub, which can be used not only to enhance its operations but also to optimize management processes at other restaurant-type enterprises. The implementation of the proposed measures will improve the effectiveness of the pub’s internal operations, enhance customer service quality, and ensure the sustainable development of the establishment in the current competitive market situation.
Organisation and Management of a Pub Business: Challenges and Prospects (A Case Study of the Pub “White Lion”)
Keywords: 6.242.00.00; паб; організація діяльності; управління ресторанним бізнесом; пабна культура; маркетинг; ефективність управління; ресторанний бізнес; стратегія розвитку; інноваційні підходи. Список літературних джерел 1. Кравченко Л. О. Особливості організації діяльності пабів у містах України. Туризм і рекреація: наукові аспекти; 2022. Вип. 10; №1. С. 101-108. 2. Мороз Т. І. Інноваційні підходи в управлінні пабами та ресторанами. Актуальні проблеми управління; 2022. Вип. 8 (2). С. 37-44. 3. Заболотна І. О. Організаційна структура пабу як складова ефективного управління. Менеджмент і маркетинг у ресторанному бізнесі; 2023. Вип. 12(4). С. 54-60. 4. Гураль Л. І. Інноваційний розвиток підприємств ресторанного господарства в умовах цифровізації. Вісник соціально-економічних досліджень. 2022. Вип. 1(80). С. 114–120. 5. Марчук Н. А. Розвиток малого підприємництва в ресторанній галузі. Економіка та держава. 2021. № 12. С. 60–63. 6. Ingram H. Public House and Beverage Management: Key Principles and Issues. International Journal of Contemporary Hospitality Management; 2001. Vol. 13 No. 6; pp. 319-319. https://doi.org/10.1108/ijchm.2001.13.6.319.1 7. Kotler P.; Bowen J.; Makens J. Marketing for Hospitality and Tourism. 7th ed. Pearson Education; 2016. 720 p. 8. Sloan D.; Legrand W.; Chen J. S. Sustainability in the Hospitality Industry: Principles of Sustainable Operations. 2nd ed. Routledge; 2013. 376 p; pub; business organization; restaurant management; pub culture; marketing; management effectiveness; restaurant business; development strategy; innovative approaches